Derfor bliver kvinder hurtigere fulde end mænd

Derfor bliver kvinder hurtigere fulde end mænd

image title: 
Foto: Oleg Dudko/123rf.com
I december er det tid til julefrokoster, nytårsaften og mange andre festlige dage. Og med festlige dage følger oftest alkohol med. Men hvad sker der egentlig ved de forskellige promiller, hvordan påvirker de os og er der forskel mellem kvinder og mænd?
 
Videnskab.dk har i samarbejde med professor Janne Tolstrup, der er forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed med specialisering i alkohol og sundhed, forsøgt at hjælpe med at svare på disse spørgsmål.
 
Ifølge Janne Tolstrup, så påvirker alkohol vores promiller forskelligt, hvilket vil sige, at der er forskel på, hvor fulde vi bliver alt efter vores krops opbygning. Fedtprocenten hos kvinder og mænd gør, for eksempel, at en gennemsnitlig kvinde får en højere promille af at drikke en øl, end en mand gør, selvom de vejer det samme.
 
”I og med at kvinder har et lavere volumen væske at ophobe alkoholen i, vil promillen også stige hurtigere, når hun drikker,” forklarer Janne S. Tolstrup.
 
LÆS OGSÅ: Kvinde køber 100 julegaver til hver af sine børn
 
Når du drikker alkohol, så er det oftest øjnene bliver påvirket som det første.
 
”Noget af det første, som sker, er, at øjnene bliver dårligere til at omstille sig fra lys til mørke. Generelt har alkohol en hæmmende effekt på hjernens signalveje, hvilket også er årsagen til, at man bliver mere lystsluppen, når man drikker,” siger Janne S. Tolstrup, og fortsætter:
 
”Lur mig, om der ikke sker det samme i de signalveje, som styrer øjnenes evne til at omstille fra lys til mørke, og det er derfor, vi ser denne effekt.”
 
Men der er stor forskel på fuldskaben alt efter, hvor høj din promille er. Ved en promille mellem 1 og 1,5 begynder koncentrationsevnen at fejle, men det er ikke alle, der bliver lige påvirkede af at have drukket en promille på 1,5.
 
”Hvor påvirket man er ved en promille på 1,5 afhænger af, hvor vant man er til at drikke. Drikker man ofte, kompenserer kroppen for effekten af alkoholen, og der skal mere til, før man bliver fuld. Man vil også føles sig mindre fuld, hvis promillen er 1,5 på vej ned fra en højere promille, end hvis promillen er 1,5 på vej op fra en lavere promille,” forklarer Janne S. Tolstrup.
 
Indtager du alkohol til promiller over 3, så begynder du at mærke de negative effekter af alkoholen. Det er her du mister selvkontrollen fuldstændig. Det er omkring her, at mange begynder at tisse i bukserne, hvis de da ikke falder i søvn.
 
”Kommer man dertil, skulle man nok være stoppet med at drikke noget før,” advarer Janne S. Tolstrup.
 
Hvor ofte har du været påvirket af alkohol denne december?
 
Videnskab.dk
Tags: