Derfor er det godt at have sul på kroppen

Derfor er det godt at have sul på kroppen

image title: 
Foto: kzenon/123rf.com
Går du og drømmer om at blive den bedste udgave af dig selv, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal være tynd. Derimod er det ifølge Morten Zacho, der er lektor ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, vigtigere, at man er fysisk aktiv, ikke-ryger, og at man har lidt sul på kroppen. Han forklarer, at den fokus, der er på, hvor meget man vejer, kan gøre mere skade end gavn for folks sundhed.

”Netop fordi det er så svært for mange at opnå et vedvarende vægttab, så der er rigtigt mange der lever et helt liv med konstant dårlig samvittighed over, at de vejer for meget. De taber sig, tager på, taber sig og tager på. Få den pakket lidt væk og fokusér på det, der giver virkelig sundhed,” fortæller han til DR.

”Slankekure hænger ikke nødvendigvis sammen med sundhed. Oftest det modsatte: fokus på slankekure medfører mere usundhed. Forklaringen er, at de fleste danskere er normalvægtige eller let overvægtige. Og hvis man der har styr på de andre sundhedsfremmende ting; søvn, motion og at skære ned på røg og alkohol, så er det faktisk usundt at gå på gentagne slankekure. For sådan ender det for de fleste,” fortsætter han.

LÆS OGSÅ6 råd til en sund mave

Ifølge ham er det helt forkert, at vi har så meget fokus på at tabe os, da sundhed er en livsstil, og handler om meget andet end mad.
”Hvis du skal prioritere, så er det samlet set mere sundhedsfremmende at stoppe med at ryge og få motion ind i hverdagen, frem for at se snævert på, hvad man spiser,” forklarer han.

Morten Zacho fortæller desuden, at forskning har vist, at det kan være usundt at være for tynd.

”Hvis du har de andre ting på plads og specielt, hvis du er fysisk aktiv, så er der faktisk undersøgelser, der viser, at det er en fordel med lidt sul på kroppen, når du bliver ældre. Ikke at du skal være overvægtig, men have lidt sul på kroppen. Det er slet ikke skadeligt, men en fordel for de fleste,” siger han og uddyber:

”Og i stedet for at fokusere meget ensidigt på vægten og slankemaden, så få fysisk aktivitet ind i dit liv. For det har samlet set meget større betydning.”

Han forklarer, at så længe man lever et fysisk aktivt liv med motion, så er rammerne for kosten bredere. Det giver plads til flere udskejelser.

Frem for at gå op i vores fysiske størrelse, opfordrer han til, at vi kigger på sundhed med nye briller.

”Vi skal passe på, at vi ikke får en sygdomsfremkaldende kultur og kropsbilleder. Der er kommet nogle ekstremt svære idealbilleder. Det er det virkelige problem.”

Er du enig med eksperten i, at vi skal kigge på sundhed på en ny måde?

DR

 
Tags: 
Nøgleord: