Derfor får du åreknuder

Derfor får du åreknuder

image title: 
zlikovec/123rf.com

Hvis du er blandt de cirka 30 procent af befolkningen, der lider af åreknuder, og hvis din mor ligeledes har det, er det ikke en tilfældighed.

For ifølge Lene Jørgensen der er sygeplejerske på Center for Åreknuder, er det ofte generne der afgør, om du får åreknuder.

”Primært fødes man med anlæg for at få åreknuder, så kig på dine forældre og bedsteforældre – det vil give dig et godt pejlemærke på, om du er i risikozonen,” påpeger Lene Jørgensen ifølge MSN.

Selvom åreknuder ofte er arvelige, kan man også få det af andre årsager såsom overvægt.

”I centeret ser vi alle aldre og kropstyper. Høje, lave, tykke, tynde, dem på 18 og dem på 84 år. Det er ikke kun overvægtige, der får dem. Dog tyder det på, at der er lidt forhøjet risiko for at få åreknuder, hvis man er stærkt overvægtig, ligesom gravide også får dem lidt hyppigere end andre, faktisk er det op mod en tredjedel, der får dem,” fortæller Lene Jørgensen til MSN.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at blive solskoldet

Hvis du lider af åreknuder, og det skaber store gener i din dagligdag, tilbyder Center for Åreknuder forskellige behandlinger, og en ultralydsundersøgelse kan vise hvorvidt et kirurgisk indgreb er nødvendigt.

Derudover anbefaler Lene Jørgensen desuden, at du bruger støttestrømper til forebyggelse af åreknuderne.

”Generelt er det dog en god idé at bruge støttestrømper, også kaldet kompressionsstrømper, især hvis man har et opretstående eller stillesiddende arbejde. Strømperne hjælper muskelpumpen i benene med at føre blodet tilbage til hjertet, men de fjerner ikke åreknuderne, selv om symptomerne bliver lindret. Venepumpeøvelser kan også anbefales,” siger Lene Jørgensen til MSN.

Lider du af åreknuder?

MSN
Tags: