Derfor fortryder indvandrere liv i Danmark

Derfor fortryder indvandrere liv i Danmark

image title: 
Foto: Ramzi Hachicho/123rf.com
I 70’erne kom mange tyrkiske gæstearbejdere til Danmark, da Danmark stod og manglede arbejdskraft. Mange af dem fik ufaglærte jobs, men jobbene forsvandt, og tyrkerne havde ikke meget uddannelse med i bagagen og fik ikke videreuddannet sig i Danmark.

Derfor lever mange af dem nu et svært liv i alderdommen, og det har fået nogle af dem til at fortryde deres valg om at tage til Danmark, viser ny forskning.

“Hvis det er gået skidt for deres familier, hvis sønnen er kommet på afveje, eller datteren er blevet skilt, så kan de bebrejde sig selv og sige, 'alt var blevet meget bedre, hvis de var blevet i landsbyen',” fortæller Anika Liversage,  der er ansat på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, som står bag undersøgelsen.

Gæstearbejderne blev hurtigt stødt ud af arbejdsmarkedet, og selvom de fleste af dem drømte om på et tidspunkt at vende tilbage til Tyrkiet, valgte mange at blive her i Danmark af hensyn til deres herfødte børn.

Nu hvor de er blevet ældre, har de kun ret til en brøkdel af folkepensionen, og da det heller ikke har været muligt for dem at spare op til alderdommen, lever de nu under trange kår.

“Så kan man hurtigt havne i den lidt perifære tilværelse, de har, hvor de ikke har ret mange penge, hvor de bor småt, og de ikke taler særlig godt med deres danske naboer,” siger Anika Liversage.

Det er heldigvis ikke alle, der fortryder deres valg om at komme til Danmark. Er det gået deres børn godt, glæder familierne sig over at være her.

“Der er selvfølgelig andre, der glæder sig over, at de fik det liv, de fik, og de har en tryghed her i Danmark i alderdommen , hvor de for eksempel kan komme på hospitalet,”siger forskeren.

Synes du, at den nye viden giver anledning til at gøre mere for at integrere nytilkomne på arbejdsmarkedet, så de kan få et godt liv og bidrage til samfundet?

DR
Tags: