Derfor går du i søvne

Derfor går du i søvne

image title: 
Maxim Ibragimov/123rf.com
Faktisk kan mange søvngængere udføre særligt komplicerede handlinger, når de går rundt i søvne. For det meste er søvngængeri noget man ser hos børn og unge, og for de fleste personer ophører denne natlige aktivitet når de bliver voksne.

Denne mystiske natlige aktivitet sker når vi er i den dybe og drømmeløse søvn (selvom man nok forestillede sig det ske, netop fordi vi drømmer – men nej). Mens en søvngænger stadigvæk sover, rejser personen sig op, og kan i op til flere minutter, og visse tilfælde i op til en time, gå rundt og udføre forskellige aktiviteter og tale.

Selv mere komplicerede handlinger kan gøres i søvne, såsom at tage tøj på, flytte møbler og ja, selv lave mad. En lille britisk pige kravlede eftersigende ud på en kran i søvne tilbage i 2005.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du din hjerne!

Ofte ender det med, at søvngængere går tilbage i sengen og sover trygt videre, som var intet hændt – og de husker sjældent hvad de har foretaget sig i løbet af natten.

Hos voksne personer ses søvngængeri ofte i perioder med søvnunderskud. En af de bedste metoder til at forebygge søvngængeri er derfor at sove godt og rigeligt. I enkelte tilfælde er søvngængeri hos børn knyttet sammen med forsinket udvikling af centralnervesystemet, mens det hos voksne er forbundet med psykiske lidelser som skizofreni og angst.

Har du prøvet at gå i søvne, eller kender du nogen der har/gør, så del dine oplevelser med os i debatten.

Illustreret Videnskab