Derfor har mænd skæg

Derfor har mænd skæg

image title: 
Foto: Pixabay
Mandens skæg er et eksempel på det, man kalder for en ‘sekundær kønskarakter’. Det betyder, at det er en egenskab, som ikke har nogen funktion i forbindelse med den egentlige parring eller de fysiske processer, som sker ved produktionen af æg- og sædceller, men som viser, at personen tilhører et bestemt køn.
 
Det er et udbredt fænomen i dyreriget og en af de største, og mets farvestrålende, sekundære kønskarakterer er påfuglehannens store hale, som i sig selv ikke har nogen praktisk funktion. Men når den er foldet ud, så signalerer den, at den er en han.
 
LÆS OGSÅ: Se billederne: Har ikke klippet negle i 62 år
 
En anden fordel ved sekundære kønskarakter er, at hunnen har god mulighed for at vurdere hannens styrke. Jo kraftigere og mere veludviklet karakteren er, jo stærkere er hannen.
 
Udviklingen af sekundære kønskarakterer er i høj grad hormonelt styret. Så kvinder har for eksempel ikke skæg, fordi de ikke har de hormoner, der skal til, for at udvikle det. Men de er i besiddelse af en række andre sekundære kønskarakterer, som tydeligt fortæller hannerne, at de har med hunner at gøre.
 
Er du typen der barberer dig hver dag, eller lader du dit skæg gro?
 
Illustreret Videnskab
 
Tags: 
Nøgleord: