Derfor må du ikke blænde ned på motorvejen

Derfor må du ikke blænde ned på motorvejen

image title: 
rihardzz/123rf.com
Er du en af dem, der blænder ned for modkørende på motorvejen? Det skal du lade være med.
For på motorvejen bliver modkørende ikke blændet af dit fjernlys, og du skal derfor ikke blænde ned, skriver FDM’s medlemsblad Motor.

Det er dog forbudt at blænde modkørende ifølge færdselsloven, og derfor kan det ofte være nødvendigt at blænde ned på landevejene, hvorimod det er en ganske anden sag på motorvejene.

”På motorvejene er afstanden imellem modkørende så stor, at det lange lys ikke kan blænde den modkørende. De modkørende vil sikkert kunne registrere, at lyset er lidt skarpere, men det er ikke det samme som at blive blændet,” fortæller Dennis Lange, jurist i FDM.
 
LÆS OGSÅ: Danske bilister får rekordmange fartbøder

Det kan derimod være farligt at blænde ned, når der ikke er grundlag for det. En rapport fra Havarikommissionen viser, at i halvdelen af 27 ulykker der er sket om natten, var kun nærlyset tændt. Derimod kunne fjernlyset have afværget ulykkerne.
”Man skal køre med det rette lys, og det er jo langt lys, hvor man kan komme til det, så man kan se tilstrækkeligt langt frem. Det er især vigtig på motorvejen, hvor vi kører stærkere, og dermed er bremselængden også længere, ”siger Dennis Lange.
Den bedste taktik er ifølge Dennis Lange, at bilister fokuserer på deres egen halvdel af motorvejen frem for de modkørendes. Det vil kunne medvirke til, at bilister ikke bliver blændet.

Blænder du ned på motorvejen?
 

DR.dk
Tags: 
Nøgleord: