Derfor må du ikke drikke for meget vand

Derfor må du ikke drikke for meget vand

image title: 
Foto: puhhha/123rf.com
De fleste har en vandflaske med i tasken, så man kan holde sig hydreret, lige meget hvor man er og på alle tider af døgnet.

Overdrevet indtag af vand er blevet et modefænomen især blandt unge kvinder, der går meget op i sundhed og træning.

”Mange lytter til rådene i damebladene og tror, at de ved at drikke en masse vand bliver både smukkere, slankere og renser giftstofferne ud af kroppen,” siger ernæringsekspert Per Brændgaard.

LÆS OGSÅ: Heftig debat: Hvordan bør børnepenge bruges?

Det gælder med vand som med alt andet, man indtager. Det afhænger af dosisen.

”Det er vigtigt at drikke vand. Men alt er giftigt, det er bare et spørgsmål om dosis, og det gælder også vand.”

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end halvanden liter væske i døgnet, medmindre det er meget varmt, eller man motionerer. Dette skyldes, at læger ser flere og flere eksempler på, at nogle drikker så meget, at de bliver forgiftede.

”Et stort væskeindtag på meget kort tid, hvor der ikke spises nok salt, forstyrrer kroppens saltbalance. Cellerne svulmer op, vandet trænger ind i hjernen, og du bliver omtåget og bevidstløs,” forklarer overlæge på Aarhus Universitet Carl-Johan Bødker Jakobsen.

Et overdreven vandindtag kan give søvnbesvær, træthed og stress, samt skylle vigtige mineraler som salt ud af kroppen, der forstyrrer kroppens saltbalance. Herudover kan man overbelaste blæren, og dermed forringe lukkemusklen.

Hvor meget vand drikker du?

Søndagsavisen 
Tags: 
Nøgleord: