Derfor skal både mænd og kvinder tage en graviditetstest

Derfor skal både mænd og kvinder tage en graviditetstest

image title: 
Foto: Robert Byron/123rf.com
Den 28-årige biologistuderende, Lea Brønnum fra Albertslund, opfordrer nu alle danskere til jævnligt at tage en graviditetstest. Årsagen er, at et positivt resultat afslørede, at hun havde moderkagekræft.

Lea Brønnum begyndte at mærke stærke mavesmerter i maj sidste år, og smerterne fik hende til at gå til lægen.
Lægen valgte at indlægge Lea Brønnum på Hvidovre Hospital, hvor en sygeplejerske spurgte, om der var sandsynlighed for, at hun var gravid. Det var Lea Brønnum dog overbevist om, at hun ikke var. Alligevel valgte man at tage en graviditetstest.

Selvom testen viste sig at være positiv, så var det ikke på baggrund af den hyppigste årsag. Lea var nemlig ikke gravid.
Derimod var den positive test en indikation på noget meget værre:

”Lægerne fik hurtigt sporet sig ind på, hvad det kunne være, når nu det var fysisk umuligt, at jeg var gravid, og en blodprøve, en ultralydsscanning og en leverbiopsi kunne så bekræfte deres mistanke,” fortæller Lea Brønnum til BT.

LÆS OGSÅ: Smidt ud af Fitness World: Viste for meget hud

Tre dage efter konstaterede man, at Lea havde moderkagekræft. Det vides ikke præcist, hvad Lea Brønnums moderkagekræft skyldes, men ifølge Lea selv, kan det være en mislykket graviditet.

Det er nu et år siden, Lea fik konstateret kræft, og hun er stadig ikke rask. Dog er hun ikke ligeså syg, som hun har været. Hun har dog ét budskab, hun gerne vil dele med danskerne:

”Jeg har et opråb til alle mænd og kvinder, som jeg håber, at I alle vil sprede så vidt omkring som muligt! HCG er det hormon, der testes for ved brug af en graviditetstest. HCG forhøjes ved både moderkagekræft og testikelkræft og kan derfor indikeres på en graviditetstest,” skriver Lea Brønnum på sin Facebook, men understreger dog, at en positiv graviditetstest ikke nødvendigvis betyder, at man har kræft.

Vil du begynde at teste dig selv, efter at have hørt om Leas historie?

BT
 
Tags: