Derfor skal du aldrig blot lade dine penge stå på kontoen

Derfor skal du aldrig blot lade dine penge stå på kontoen

I det nuværende nul-renteniveau er der intet formål ved blot at lade sine penge stå på kontoen. Det er meget få banker, der tilbyder nogen attraktiv rente på indlån og du bør derfor kraftigt overveje, hvorvidt dine penge kan placeres bedre andre steder end på en indlånskonto. I denne artikel vil vi i samarbejde med Moneybanker gennemgå de alternativer som du har til at placere dine penge på en indlånskonto til 0% i rente.

Langsigtet inflationsniveau på 2%

Lad os først og fremmest starte med et eksempel. Du har 100.000 kr. stående på kontoen og har ikke planlagt at bruge dem på noget bestemt. De står der blot som en opsparing og fordi det er rart at have nogle penge som sikkerhedsnet. Over de næste fem år forventer vi fortsat, at du får 0% i rente på disse 100.000 kr., mens den årlige inflation ligger stabilt omkring 2%.
Fremtidsværdien med nævnte forudsætning kan regnes som 100.000*0,98^5, hvilket giver en værdi efter år 5 på 90.392 kr., svarende til et negativt afkast på 9,6% i perioden. Dvs., at du har tabt 9.608 kr. på at have dine penge stående i banken, hvilket langt fra er optimalt. Der er nemlig flere muligheder for at få langt mere ud af sine penge.

Gæld og opsparing

Det giver på ingen måde mening at have et billån på eksempelvis 100.000 kr. til 7% i rente p.a. og samtidig have 100.000 kr. stående på en indlånskonto som man ikke rigtig skal bruge til noget. Dette er dog det faktiske tilfælde for mange personer, fordi deres tanke er, at de ikke vil bruge af deres opsparing, men hellere vil låne pengene. For at komme udover denne tanke, der holder mange tilbage fra blot at indfri billånet kan man betragte sine opsparinger som billige lån til lav rente. Du opstiller således en tilbagebetalingsplan til din egen opsparing, så du ved, at du efter eksempelvis 2 år igen har de 100.000 kr. stående på kontoen og i mellemtiden har du således sparet renteudgiften på 7%.

Investering

At afdrage på sin gæld er ikke den eneste mulighed for at placere sin overskudslikviditet. Alternativt kan man også investere pengene. Mange lader sig skræmme af ordet aktier, men faktum er, at du alligevel har en andel af din pensionsopsparing investeret i aktier. Investering er en god mulighed for dig, der har penge stående på opsparingen og ikke har i sinde at skulle bruge dem på noget bestemt inden for en tidshorisont på 5-10 år. Her kan du med fordel undersøge mulighederne for at investere pengene og få et positivt afkast, der er langt bedre end 0% i afkast på kontoen. Hvis du er begynder på området, så tag en snak med din bankrådgiver, der kan forklare dig lidt mere om investering.
Tags: