Derfor skal du ikke holde din kat indenfor

Derfor skal du ikke holde din kat indenfor

image title: 
Foto: andreykuzmin/123rf.com
En ny rapport viser, at katte har det bedst, hvis de har mulighed for at komme ud engang imellem.
 
Indtil nu har der længe været diskussion om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at holde en kat inden døre, men ny undersøgelse, publiceret i Dansk Veterinærtidsskrift, slår nu fast, at indekatte har det dårligere end udekatte.
 
Det er dårlige nyheder for de mange danskere, der har katte, som kun holder til indenfor. Forskerne bag undersøgelsen fandt en klar sammenhæng mellem indekatte og 'en øget forekomst af en række adfærdsproblemer'.

"Katte, der lever som indekatte, vil alt andet lige have et højere niveau af adfærdsproblemer, som enten direkte har negative konsekvenser for kattens velfærd, eller som kan få det indirekte via ejerens reaktioner," skriver de blandt andet i rapporten.

Grunden er, at indekatte bliver understimuleret, hvis de ikke får mulighed for at udforske og bevæge sig på samme måde, som hvis de fik lov til at være udenfor.

”Indendørs hold vil for de fleste katte begrænse udfoldelsesmulighederne både i forhold til areal og variation i stimuli. Selv om livet inden døre også giver nogle fordele for kattene, er det ikke alle katte, som er lige gode til at tilpasse sig de begrænsede udfoldelsesmuligheder," står der i rapporten.

Det er dog ikke kun muligheden for for at komme udenfor, der påvirker kattes adfærd. Ifølge rapporten påvirker det også kattens trivsel, hvis de bliver neutraliseret.

"Katte, som ikke er neutraliseret, vil have et højere niveau af adfærdsproblemer sammenlignet med neutraliserede katte. Dette er en god grund til at anbefale neutralisering af katte, som ikke skal indgå i avl,” står der i rapporten.

Holder du din kat indenfor?

TV2
 
Tags: 
Nøgleord: