Det er blevet mere prestigefyldt at være ledig

Det er blevet mere prestigefyldt at være ledig

Sponsoreret indhold

Danskernes syn på arbejdsløse er blevet mere positivt, viser en ny undersøgelse som YouGov har gennemført for Avisen.dk.

I undersøgelsen er 2.020 danskere blevet bedt om at angive, hvor meget prestige, de forbinder med 99 forskellige jobtyper. Til trods for at dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere ligger i bunden af skalaen, er prestigen ved ledighed vokset.

I 2006 scorede dagpengemodtagere 0,99 point på en skala fra 1-10, mens de i dag tildeles 2,02 prestigepoint. Samtidig får kontanthjælpsmodtagere 1,51 point mod de kun 0,7 point, de fik i 2006.

Ifølge lektor og sociolog Morten Ejrnæs, der forsker i social arv og fattigdom på Aalborg Universitet, skyldes ændringen, at vi har fået større forståelse for de lediges virkelighed.

“Finanskrisen og den høje arbejdsløshed i tiden efter har gjort, at stort set alle danskere har venner, bekendte og familiemedlemmer, som har stået uden arbejde. De har fået et klart bevis for, at arbejdsløshed som regel skyldes strukturelle forhold og ikke har noget med den enkeltes motivation eller kvalifikationer at gøre,” siger han til Avisen.dk.

Han pointerer, at det mere positive syn på ledighed er opstået i en periode, hvor der ellers har været talt meget negativt om ledige.

“Der har i hele perioden været en retorik, som i stort omfang har mistænkeliggjort de to grupper. Men undersøgelsen viser jo, at det ikke har gjort, at danskerne ser mere ned på ledige,” siger Morten Ejrnæs.

LÆS OGSÅ: Nu indføres “dummebøder” til ledige

Dennis Kristensen, formand for FOA, oplever også, at der er mere forståelse for de lediges situation. Dog mener han, at negative personhistorier om Dovne Robert og fattig-Carina har bidraget til, at vores syn på ledige ikke er helt retvisende.

“I krisetider er det nemmere at slå på og stigmatisere dem, der er en udgift for de offentlige kasser. Men den succes, som de borgerlige og især Liberal Alliance har haft med at køre hårdt på de svageste, kommer tilbage som en boomerang,” siger han og uddyber:

Hos Liberal Alliance mener man ikke, at man er med til at stigmatisere de svageste. Joachim B. Olsen, der er partiets beskæftigelsesordfører, påpeger, at partiet arbejder for at sikre, at så mange som muligt er i arbejde. Det kan gøres gennem lavere ydelser, mener han.

“Det er ikke usympatisk at sige, at vi skal have lavere ydelser. For det betyder, at folk er på ydelserne i kortere tid, får en højere livsindkomst og bliver mere tilfredse med deres eget liv. Det gør de, fordi de er i kontrol over deres liv i stedet for at være kontrolleret af kommunen,” siger Joachim B. Olsen.

Er du enig i, at sociale ydelser skal sættes ned? 

Avisen