Det er tid til sommerdæk

Det er tid til sommerdæk

Dagene begynder at bliver længere og solens stråler varmer mere og mere. Det betyder, at du godt kan finde sommerdækkene frem fra garagen og tjekke, om de holder endnu et år. Før du skifter skal du dog lige sikre dig, at temperaturen ligger stabilt på plusgrader, så du ikke bliver overrasket af sne og frost på sommerdæk. Hvis du er i tvivl om, hvad temperaturen skal ligge på, før du skifter vinterdækkene ud eller ikke helt har styr på, hvor dyb sommerdækkenes slidbane skal være for, at det er forsvarligt at bruge dem et år mere, så læs med her.

Ingen vinterdæk på sommerveje!

Det er ikke alle, der er klar over, at det er lige så vigtigt at skifte tilbage til sommerdæk, når foråret kommer, som at skifte til vinterdæk om efteråret. Men det er det! Både når det kommer til slid og forbrug af brændstof og når det gælder sikkerheden. Dæk til henholdsvis vinterbrug og sommerbrug er konstrueret helt forskelligt for at kunne stå bedst muligt fast på henholdsvis glatte, kolde vinterveje og varme sommerveje. For eksempel er det gummi som sommerdæk er lavet af en hårdere type end den vinterdæk er lavet af. Vinterdæk bliver derfor meget bløde på en varm vej og sluger alt for meget brændstof og bliver alt for hurtigt slidt. Sikkerhedsmæssigt er det heller ikke godt at køre på vinterdæk om sommeren. På en regnvåd sommervej bremser vinterdæk slet ikke lige så godt om sommerdæk.

 Sommerdækkets konstruktion

Et sommerdæk er konstrueret med dybe riller, som leder regnvand på vejbanen væk fra de store flader på sommerdækkets overflade. Det betyder at dækket kan stå godt fast på en våd vej. Et godt sommerdæk skal altså have meget gummi, der kommer i kontakt med asfalten og gode dybe riller, der kan lede vand væk. Det vil sige, at et sommerdæks evne til at lede vand væk og til at standse er bedre end et vinterdæks, når det gælder kørsel i sommerhalvåret. Det gode vejgreb og dermed den korte standselængde opnås gennem sommerdækkets glatte gummiflader helt uden mønster. På varme og tørre veje slår intet sommerdækkets konstruktion.
Læs eventuelt mere om, hvordan du finder pasende dæk på hjemmesiden her

 Hvornår skal du købe nye sommerdæk?

I Danmark er det lovmæssigt tilladt at køre med dæk, hvis mønsterdybde er slidt helt ned til 1,6 mm. Det svarer til den slidindikator-rille, der er på tværs af dækket. Men det er en meget lav mønsterdybde og for eksempel FDM anbefaler, at man skifter sine dæk, når de er slidt ned til 3 mm. Det gør de også i vores nabolande, så skal du køre på sommerferie i bilen, skal du lige være opmærksom på dette.

 Hvornår skal sommerdækkene på bilen?

Der er ikke noget eksakt tidspunkt såsom en dato eller lignende, som kan fortælle, hvornår det er tid til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Det kommer helt an på vejret. Nogle år starter foråret sidst i marts måned og andre år, skal man helt hen i slutningen af april måned før varmen kommer til landet. Derfor bliver du nødt til at holde øje med vejrudsigten og se, hvornår temperaturen konstant ligger over 7 grader både nat og dag. Men det kan ikke anbefales at skifte til sommerdæk før april måned. Selvom der har været en periode med godt og varmt vejr i marts, kan der stadig nå at falde sne eller det kan blive frostvejr. Så træk dækskiftet til hen i april måned. Når du finder dækkene frem efter vinteren, så husk at tjekke dem efter for sten og søm mm. som kan sidde fast i gummiet. Skal du have et værksted til at skifte dækkene, skal du naturligvis huske at bestille tid.
Tags: