Det kan du gøre imod træthed

Det kan du gøre imod træthed

image title: 
Ivan Kruk/123rf.com
Træthed kan skyldes mange forskellige faktorer. For lidt søvn eller en dårlig nattesøvn er naturlige grunde til, at du oplever træthed.

Oplever du derimod træthed, selvom du burde være udhvilet, skyldes det muligvis en anden årsag, som du bør reagere på:

Dehydreret
Hvis du ikke drikker rigelige mængder væske, kan det være med til at påvirke din energi. Det viste en undersøgelse i tidsskriftet The Journal of Nutrition fra 2012, hvor kvinder der ikke indtog nok vand oplevede humørsvingninger og var flade for energi.

Det anbefales, at du drikker halvanden liter vand om dagen, og mere hvis det er varmt eller du træner.

Ifølge læge og kostvejleder Gina Sirchio kan du tjekke, om du drikker nok vand ved at se på urinen, der gerne skal være lysegul, og du skal gerne have behov for at tisse hver/ved tredje time.

LÆS OGSÅ:

Stress

Hvis du lider af kronisk stress, vil din krop hele tiden have et højt niveau af stresshormonet kortisol, hvilket blandt andet betyder, at du har svært ved at falde i søvn om aftenen. 

Ifølge Marc Bubbs, der er grundlægger ad Naturopathic Sports Medicine i Toronto, er kroppens niveau af stresshormoner normalt højt om morgenen og lavere om aftenen, men denne rytme ødelægges af kronisk stress.

For at slippe af med stress, kan det ifølge eksperten hjælpe at mediterer.

Jernmangel
Træthed kan også skyldes jernmangel eller for meget jern, hvilket påvirker dine røde blodceller og besværliggør din krop i at indtage ilt.

Gina Srchio anbefaler derfor, at du bliver testet for jern hos lægen én gang om året, for at sikre at niveauet er passende.

Urinvejsinfektion
Træthed og en sygdomsfornemmelse kan skyldes en urinvejsinfektion.
”Det er kroppens måde at tvinge dig til at slappe af for at fokusere på, at al energi skal bekæmpe infektionen,” forklarer Ashley Carroll, der er læge og professor ved Virginia Commonwealth University.
Infektionen kan bekæmpes med antibiotika, og du bør derfor opsøge en læge.

Hjertesygdom
I den mere alvorlige ende findes hjertesygdomme, der ligeledes kan være skyld i træthed. En undersøgelse i tidsskriftet Heart & Lund viste, at kvinder der havde haft et hjerteanfald havde oplevet søvnproblemer og ekstrem træthed i ugerne forinden.

Derudover kan forpustelse også være et advarselstegn. Så hvis du oplever symptomer som træthed, brystsmerter, angst eller koncentrationsproblemer, skal du straks opsøge en læge.

Oplever du ekstrem træthed? ​

​Søndagsavisen
 
Tags: