Det offentlige vil spionere på dig

Det offentlige vil spionere på dig

image title: 
Foto: Jason Salmon/123rf
Hvis du modtager folkepension, barselsdagpenge eller lignende ydelser, kan den selvejende kontrolmyndighed Udbetaling Danmark indhente oplysninger om dig og din ægtefælle.
 
Nu giver en netop vedtaget lov endda også kontrolmyndigheden beføjelser til at indhente og videregive oplysninger om de nuværende 2,7 millioner ydelsesmodtageres ”formodede” samlevere og husstandsmedlemmer.
 
Oplysningerne kan uden samtykke deles med kommunerne for at sikre, at fællesskabets penge bliver retfærdigt udbetalt. Den nye lov møder kritik fra flere sider, herunder Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia:
 
”Lidt karikeret kan man kalde Udbetaling Danmark for en slags velfærdsstatens NSA (udskældt amerikansk efterretningstjeneste, red.). For det er meget vidtgående, at man indhenter og deler personfølsomme informationer om så mange helt almindelige danskere, der endda ikke har været under nogen konkret mistanke”, siger han til Jyllands-Posten.
 
Udbetaling Danmark tager blandt andet udgangspunkt i oplysninger fra cpr-registret, Bygnings- og Boligregistret og indkomst- og skatteoplysninger.

Hvad mener du om Udbetaling Danmarks beføjelser?

Politiken