Det vidste du ikke om kaffe

Det vidste du ikke om kaffe

Glæden ved en varm, velsmagende kop kaffe i denne kolde tid er stor blandt danskerne. Vi elsker kaffe og mange af os mener, at det er helt nødvendigt med en dampende kop af de koffeinkickende bønner for at starte dagen. Flere og flere prioriterer kvalitetskaffe vi selv kan lave, ved at kværne bønnerne på en kaffekværn hjemme i køkkenet, så vi altid har en friskkværnet, velsmagende kop kaf’ med masser af aroma lige ved hånden.  Derfor investerer vi gerne i en god kaffekværn og andet kaffegrej som eksempelvis espressomaskiner og mælkeskummere, så vi fra hjemmet selv kan lave en latté der er en barista værdig. Kaffe er danskhed og hygge. Men hvor meget ved du egentlig om kaffe?

Danmark er blandt verdens mest kaffedrikkende nationer

Vi er et lille land, men vi formår alligevel at drikke 4,2 milliarder kopper kaffe om året, viser tal fra 2019. Det svarer til 11,6 millioner kopper om dagen! Hver dansker brygger i snit 8.6 kilo bønner årligt.  Det placerer os på en fjerdeplads over mest kaffedrikkende folk i verden, kun overgået af Finland, Østrig og Sverige.

Kaffen blev opdaget for 1500 år siden og det startede med geder

En arabisk gedehyrde i Etiopien undrede sig over, at hans geder var begyndt at opføre sig underligt efter de havde spist røde bær fra en plante. De sprang rundt med energi, han ikke havde oplevet før. Han fortalte det til en munk fra klosteret hvor han boede, der besluttede sig for at smage på de røde bær. Han hældte varmt vand over dem, og til sin store overraskelse mærkede han, hvordan drikken gav ham energi og holdt ham vågen i timevis. Det skete omkring år 500, men det var først i 1700-tallet, at kaffen kom til Danmark.

6000 kroner kiloet: Verdens dyreste kaffe

Verdens dyreste kaffe kommer fra Indonesien og hedder Kopi Luwak. Det er en langsommelig proces at producere denne type kaffe, for først skal kaffebønnerne spises af et desmerlignende dyr, der kaldes maskepalmeruller, og så skal det hele vejen igennem dyrets fordøjelsessystem – og ud af den anden ende. Dyrets fordøjelsessystem har nogle enzymer, der frembringer en særlig og anderledes smag til hvad der er sidste ende sælges som verdens mest eksklusive bønner. Der produceres kun omkring 250 kilo af denne kaffe årligt, så du skal nok ikke forvente at du selv kan få glæden af at kværne bønnerne på kaffekværnen derhjemme. Dog kan du smage denne kaffe på en café i Californien, USA – hvis du altså er villig til at betale 350 kroner koppen.

Webkameraet blev opfundet på grund af kaffe

Webkameraet blev opfundet af medarbejdere på Cambridge University i England. De var trætte af, at de så ofte blev mødt af en tom kaffekande, når de gik ud i køkkenet for at hælde en frisk kop kaffe op. Så de opfandt webkameraet med det ene formål at kunne holde øje med, hvor meget kaffe der var på kaffemaskinen - og om det således var værd at gå i køkkenet efter.

En milliardindustri der vokser

Kaffe er en milliardindustri. Der eksporteres kaffe for 20 milliarder dollars årligt, og det sælges til en markedsværdi på 83 milliarder dollars. Det estimeres, at der på verdensplan er 125 millioner mennesker, der arbejder med kaffe.


Tags: