DF-forslag møder voldsom kritik

DF-forslag møder voldsom kritik

image title: 
Foto: Kittisak Raksachart/123RF
Dansk Folkepartis seneste forslag går ud på, at Danmark lukker for uddannelser der foregår på engelsk, når selve uddannelsen ikke har noget med selve sproget at gøre. 

Uddannelsesordfører Jens Henrik Thuelsen Dahl udtaler: ”Hovedreglen må være, at undervisningen foregår på dansk på danske uddannelser. Selvfølgelig skal man undervise i fremmedsprog og have mulighed for en engelsksproget gæsteprofessor. Men uddannelser, der intet har med sprog at gøre, der foregår på engelsk, giver ikke mening.” 

Dansk Folkeparti håber desuden, at lukningen vil afskære de ca. 30.000 udenlandske studerende, som sidste år fik dansk SU på en dansk uddannelse. 

Men det er langt fra alle der ser fordele i forslaget. Niels Egelund, som er formanden for Danske Erhvervsakademier, mener at det vil give decideret bagslag.

”Det vil efter min bedste overbevisning være at skyde sig selv i foden. For det første har vi haft engelsksprogede uddannelser siden 1992 - og så er det noget mange danske unge ønsker, fordi det giver mulighed for at læse i udlandet.”

LÆS OGSÅ: DF-folketingsmedlem stak af fra biluheld

Og Jeppe Bruus (S) forklarer: ”Det giver ingen mening at lukke om os selv. Det, at danskere kan fremmedsprog, skaffer indtægter til Danmark, der jo netop kan betale uddannelserne.”

Antallet af studerende optaget på engelsksprogede uddannelser steget med 58 procent fra perioden 2009 til 2014.

LÆS OGSÅ: SF vil skære i antallet af danske kampfly

På Facebook giver flere deres meninger til kende:

Dette er et uddrag af en Facebook-status af Zenia Stampe (E):
”OK, så I forestiller jer altså, at vi kan leve af at sælge hinanden svin, mælk, kartofler, lego og kongeligt porcelæn? Eller at al eksport og import kan lægges i hænderne på engelsklærere? Sig mig: Hvornår går det op for jer, at Danmark lever af verden? (...) Den velfærd, I lover til højre og venstre, er fuldstændig afhængig af omverden.”

Og serieiværksætteren Martin Thorborg giver også sit besyv med:

”Lad os da lukke Danmark helt af fra udlandet og alle flytte i kolonihavehus med kakkelbord og bacon på bordet ;)
Er der nogen der bare en gang har hørt en enkelt vision om fremtiden fra DF?”

Hvad mener du om forslaget? Har danske unge ikke brug for engelske uddannelser?

MetroXpress