Dieselforbud i DK kan være en fordel

Dieselforbud i DK kan være en fordel

image title: 
Akhararat Wathanasing/123rf.com

I morgen tirsdag træder et dieselforbud i kraft i Oslo, der betyder, at det bliver forbudt at køre med dieselbiler på kommunale veje.

Forsker Ole Hertel fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet mener, at et lignende forbud også vil være fordelagtigt i Danmark.

Forbuddet er et forsøg på at løse den akut helbredsskadelige luftforurening der er i Oslo, som særligt skyldes vejrforholdene.

”Oslo ligger i et område, hvor der ofte er meget lidt vind. Dermed er der dårlige spredningsforhold, så forureningen i byen kan blive høj. Herhjemme har vi gennemgående lidt stærkere vinde, ” fortæller Ole Hertel til Ekstra Bladet.

Alligevel mener forskeren, at et lignende forbud vil kunne indføres i danske storbyer og mindske forureningen.

LÆS OGSÅ: Svært ved at parkere? Det skyldes dine hormoner

”Men det vil også have en effekt, hvis man indfører tilsvarende kørselsforbud i Danmark. Alle de større byer har gader med forhøjet forurening på grund af trafikken, ” siger Ole Hertel.

Luftforureningen i Danmark er ifølge forskeren også meget alvorlig og skyld i 4000 tidlige dødsfald om året, samt luftvejssygdomme, hjerte-kar sygdomme, sukkersyge og kræft.

”Så også i Danmark har luftforureningen alvorlige konsekvenser, ” vurderer Ole Hertel.

Dieselforbuddet i Oslo vil gælde fra klokken 6 om morgenen til klokken 22 om aftenen, så længe luftforureningen er akut helbredsskadelig.

Nogle transportmidler er undtaget herunder udrykningskøretøjer, opladelige hybriddieselbiler, offentlige køretøjer, patienttransporter, kollektive trafikmidler og biler fra erhvervslivet. 

Skal Danmark også indføre et dieselforbud?

Ekstra Bladet


Tags: