Digital mobning: Hver 5. unge skader sig selv

Digital mobning: Hver 5. unge skader sig selv

image title: 
Foto: Graham Oliver/123rf.com
”Hold kæft hvor er du klam!”. ”Du burde seriøst overveje at skifte skole”. Begge eksempler på hvor hård mobning på internettet kan være, og har derfor også alvorlige konsekvenser.

Undersøgelsen viser, at mere end hver femte elev i 9. klasse har gjort skade på sig selv, hvoraf halvdelen er blevet mobbet digitalt indenfor det seneste år, viser en undersøgelse fra Børnerådet
.
”Det er et alarmsignal, som vi synes, der er værd at tage op og se nærmere på”, siger formand Per Larsen.

Hos Børnetelefonen oplever man en lignende stigning i antallet af henvendelser, der omhandler digital mobning. Helt præcist var der 156 samtaler i 2014, mens der sidste år var 240.

LÆS OGSÅ: Mobbeoffer får kæmpeerstatning af kommune

Mobningen starter allerede fra helt ned til otte års alderen, og foregår som oftest på sociale medier, fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.

“Problemet med den digitale mobning er, at børnene aldrig kan være i fred for den. Selv om man er væk fra skolen, får man stadig beskederne”, siger hun og fortsætter:

”Vi kan se, at der følger mange selvværdsproblemer med, når børn bliver udsat for digital mobning. De har ikke lyst til at tage i skole, og de begynder at stille spørgsmål ved, om der er noget galt med dem.”

Direktør for Livslinjen, Jeppe Kristen Toft, påpeger, at det ikke udelukkende er onde beskeder og kommentarer, men også det ikke at blive inkluderet på de sociale medier.

“Når man bliver holdt udenfor, kan man komme til at stille spørgsmålstegn ved sit eget værd og sin berettigelse, og begynder man at lede efter ting i sit liv, der bekræfter den bekymring, kan det ende med at blive en konstatering af ens manglende værd, og det kan få alvorlige konsekvenser som selvskade og selvmordsforsøg”, siger han.

Har du nogensinde skrevet noget grimt til eller om andre på nettet, så andre kunne se det?

MX 
Tags: