Din arbejdsplads kan give dig kræft

Din arbejdsplads kan give dig kræft

image title: 
Foto: PaylessImages/123rf.com
Du er måske i overhængende fare, hvis du i dit daglige arbejde er i kontakt med maling, beton, cement, madvarer og kosmetik. I alle disse ting findes der nemlig nanopartikler, som, hvis de indåndes, kan forårsage kræft eller øge risikoen for hjertekarsygdomme.

Problemet bliver ikke mindre af, at man i Danmark ikke fører kontrol af arbejde med nanomaterialer, og derfor ved vi reelt ikke, hvem der er udsat for dem. Dansk Center for Nanosikkerhed har dog foretaget deres egne, uafhængige målinger, og det ser ikke opløftende ud:

”På nogle arbejdspladser har vi observeret niveauer af nanopartikler, der ligger langt over de grænseværdier, som vores amerikanske søsterorganisation, NIOSH, har forslået for nanopartikler,” siger professor og leder af centret, Ulla Birgitte Vogel.

LÆS OGSÅ: Sex i bil førte til nærdødsoplevelse

Der var tidligere afsat 30 millioner kroner til at forske i nanopartikler på danske arbejdspladser, men de planer er blevet skrinlagt af den nye regering. Og det er en meget uheldig udvikling, mener Ulla Sørensen, der er hovedbestyrelsesmedlem i 3F, hvor hun blandt andet har ansvar for arbejdsmiljø:

”Det er en rigtig dårlig prioritering fra regeringens side. Det er jo som at tisse i bukserne for at holde varmen, når man sparer på den forebyggende indsats. I sidste ende kan det blive meget dyrere både for samfundet, sundhedsvæsenet og den enkelte, der bliver udsat for skaderne. Det er virkelig en kortsigtet tankegang,” siger hun.

Forskningen på området er stadig så forholdsvis ny, at man endnu ikke kender dets fulde omfang, men Ulla Sørensen slår dog fast, at vi i værste tilfælde har at gøre med noget, der er lige så farligt som asbest. 

Forstår du regeringens prioritering? Hvorfor tror du, at et land som Danmark ikke registrerer nanopartikler?

Avisen.dk 
Tags: