Din bolig kan være kræftfremkaldende

Din bolig kan være kræftfremkaldende

image title: 
Globalphoto/123rf.com
Du kan hverken se, lugte eller smage gasarten radon, der er at finde i stort set alle danske villaer og rækkehuse. Når koncentrationen af radon bliver for høj, kan det være livstruende.

Det skønnes, at op mod 300 danskere hvert år for konstateret lungekræft, som følge af for høj eksponering af radon.

LÆS OGSÅ: Tvunget til arbejde, trods kroniske smerter 

”Radon er en radioaktiv gas, som stiger op fra undergrunden. Hvis ikke det bliver fjernet ved hjælp af noget ventilation eller holdt ude af nogle membraner, så vil det være i huset, og man vil indånde det i luften sammen med små partikler,” siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet til Avisen.dk og fortsætter:

”Den radioaktive gas og partikler vil så deponeres i lungerne og give anledning til stråling i lungerne. Denne stråling kan så give anledning til lungekræft.”

Har man fået målt en for høj koncentration af radon i sit hus, er der forskellige løsninger på problemet. En mulighed er at få lavet bedre ventilation i kælderen eller få lavet nogle membraner i fundamentet, som holder radon-partiklerne ude. I alle nyere huse er sådanne membraner ofte indbygget.

Hvor meget går du op i din boligs sikkerhed og sundhed? Del din mening med os i debatten.

Avisen.dk 
Tags: