Din hjerne har også brug for ferie

Din hjerne har også brug for ferie

image title: 
Foto: dolgachov/123rf.com
Er du også lige kommet tilbage på arbejde fra et par ugers ferie, og synes du det er hårdere end sædvanligt at starte op på arbejde igen? Så kan det faktisk være et godt tegn. Det kan nemlig tyde på, at din hjerne også har holdt ferie, hvilket er sundt, og noget som vi alle sammen har brug for engang i mellem.  

Det fortæller Ellen Garde, der er læge og hjerneforsker på Hvidovre Hospital og Center for sund aldring.
 
”Hjernen har de her hjerneceller i yderkanten, som kun kan fungere ved hjælp af et meget sindrigt netværk, som forbinder områder i hjernen. I vores dagligdag fyrer vi løs hele tiden, og når vi modtager alle mulige impulser fra vores omgivelser, så kører hjernen hele tiden i højeste gear,” forklarer hun til DR.
 
LÆS OGSÅ: 
Gode nyheder til dovne mennesker
 
Til spørgsmålet om man så skal afholde hjernen helt fra udfordringer i ferien, svarer Ellen Garde:
 
”Nogle gange begynder ferien jo egentlig med ret store udfordringer, hvis vi for eksempel står i en lufthavn og flyet er forsinket eller aflyst, hvor vi så skal tage stilling til noget, vi slet ikke har regnet med. Men det er godt, hvis man kan vende den slags stress til noget positivt – fx at sige, ok, vi er forsinket i tre timer, men hvad kan vi bruge tiden til af gode oplevelser – i stedet for at det bliver noget negativt, som hjernen ikke har godt af. Men at tage ud i verden og møde andre mennesker og kulturer er en udfordring, som hjernen også holder af - og har godt af”.
 
”Men man kan også i sin ferie gå ud og opleve og lytte til de ting, der foregår. Lade sanserne modtage og nyde det hele - dufte, syn, smag osv. Mød de mennesker og den kultur, du er i og prøv noget nyt, det er alt sammen godt for hjernen,” fortsætter hun.
 
Ifølge Ellen Garde viser undersøgelser, at folk der ikke giver hjernen mulighed for at komme ned i gear ind i mellem, har større risiko for at udvikle blandt andet psykiske sygdomme.
 
Har din hjerne holdt ferie i ferien?

DR 
Tags: 
Nøgleord: