Dine fødevarer kan holde sig overraskende længe

Dine fødevarer kan holde sig overraskende længe

image title: 
Foto: Evgeny Atamanenko/123rf.com
Mange har en tendens til at smide mælk og smør ud, hvis de har passeret udløbsdatoen. Det er ofte helt unødvendigt.

Der er faktisk to forskellige varianter af holdbarhedsbeskrivelser, som du kan tjekke, når enten kødet eller juicen er ved at blive for gammel.

”Den, der hedder ’sidste anvendelsesdato’ anvendes på fødevarer, der er letfordærvelige, og som efter en kort periode kan udgøre en fødevarerisiko. Det er eksempelvis kødpålæg,” siger Preben Vestergaard Hansen, der er ekspert i ernæring og fødevarer ved Professionshøjskolen Metropol.

LÆS OGSÅ: Lugter du dårligt? Din kost kan være problemet

Herudover skal du holde øje med ’mindst holdbar til’ eller ’mindst holdbar til og med’, som betyder, at producenten kun kan stå inde for kvaliteten af produktet inden for den dato.

”Varen bliver ikke nødvendigvis sundhedsskadelig, hvis man overskrider denne dato. Men det er ikke sikkert, den har den rette kvalitet. Det er efter den pågældende dato op til forbrugeren at vurdere, om varen kan spises,” siger Preben Vestergaard Hansen.

Der er dog nogle fødevarer som næsten aldrig kan blive for gamle. For eksempel ris, pasta og mel. Det skyldes, at der ikke er nogen sundhedsmæssig fare ved at spise det, selvom det går over ’sidste anvendelsesdato’.

”Det er bare ekstremt vigtigt, at man smider produktet ud, når der står ’sidste anvendelsesdato’ på, og den dato er overskredet,” understreger Preben Vestergaard Hansen.

Her kan du se en liste over madvares typiske holdbarhed i køleskabet:

Smider du også varer ud, før de reelt er blevet for dårlige?

Søndagsavisen
Tags: