Disse fem ting er ikke så slankende som du tror

Disse fem ting er ikke så slankende som du tror

image title: 
Foto: My Make OU /123rf.com
Det kan være meget svært at finde rundt i, hvad man må spise, og hvad man ikke må, når man er på slankekur. TV2 har snakket med ernæringsekspert, Per Brændgaard, om, hvilke ting som ofte opfattes som sunde, men slet ikke er det.
 
1. Detox-produkter
Hvis et produkt lover at udrense din krop, virker det ikke slankende, siger Per Brændgaard.
 
”Hvis du vil tabe dig, virker kosttilskud med urter eller specielle juicer, der skal udrense kroppen ikke. Det handler om at påvirke de tre fysiologiske virkninger - indtagelse, optagelse og omsætning.”
 
2. Skyr
Ifølge Per Brændgaard skal man holde sig fra skyr, og begynde at spise A38 i stedet, da det indeholder flere gavnlige bakterier og minde kalorier.
 
”I A38 får man gavnlige bakterier, der ikke findes i skyr, der udover at hjælpe med at forebygge diarre og forstoppelse, kan være en måde at ændre tarmfloraen på. Forskning har vist, at der er forskel på tarmfloraen hos folk, der har tendens til overvægt, og folk der er slanke. Med skyr får du altså dårligere bakterier og flere kalorier,” siger Per Brændgaard.
 
3. Slankebarer
Mange er af den overbevisning, at hvis man spiser de små proteinbarer vil man tabe sig i en fart. Men hvad de fleste ikke tager i betragtning er, at disse slankebarer er en erstatning for et måltid, og hvis man spiser en som en slags mellemmåltid, indtager man unødvendigt mange kalorier.
 
Per Brændgaard anbefaler, at man kun spiser slankebarer, hvis man ønsker at erstatte det med et måltid.
 
LÆS OGSÅ: Fødte femlinger på en halv time

4. Vand
Det er ifølge Per Brændgaard meget udbredt at drikke flere liter vand om dagen for at slanke sig og udrense.
 
”De klager over det på urinklinikkerne, fordi de får kvinder ind, der har problemer med ufrivillig vandladning, da lukkemusklen er blevet træt efter årevis med indtagelse af vand. En anden konsekvens af vanddrikkeriet kan være øget udskillelse af mineraler, så man udvikler mineralmangel, der kan gøre, at man bliver træt.”
Vand er ikke slankende i sig selv, da det ikke giver nogen mæthedsfølelse. Grunden til, at vand kan virke slankende er, at man ofte lægger andre drikke med et højt kalorieindhold på hylden, såsom sodavand, øl, vin eller lignende.
 
5. Smør
Selvom det kunne være dejligt, så er det altså desværre ikke sandt, at smør kan have en slankende effekt.
 
”Smør er i nogle kredse hypet som et slankeprodukt, hvor man kommer smør i kaffen, fordi det nærmest er rent fedt, der næsten ikke indeholder kulhydrater, men det er sprængfyldt med kalorier. Så det er kun ud fra en mystificerende tilgang til, hvad der skal til for at tabe sig, at smør er slankende,” siger Per Brændgaard.
 
Generelle råd
Der er en række generelle råd man kan følge, hvis man vil finde mad, der er slankende. Det skal være noget, der sænker optagelsen af kulhydrater, protein og fedt. Det skal øge stofskiftet, så man forbrænder kalorier. Eller noget der giver øget mæthed, så man spiser færre kalorier.
 
”Hvis en fødevare skal have en slankende effekt, skal den virke på en af de tre fysiologiske mekanismer. Hvis du ser på kroppen som en organisme, skal den samlet set gå i negativ på kaloriebalancen, det vil sige, at kroppen forbrænder flere kalorier, end der bliver optaget af næringsstoffer i tarmen,” siger Per Brændgaard.
 
Kom nogle af disse råd bag på dig? – kender du andre?
 
TV2
Tags: 
Nøgleord: