Disse jobs giver oftest hudkræft

Disse jobs giver oftest hudkræft

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Når man arbejder udendørs øges risikoen for at udvikle hudkræft betragteligt. Det viser et nyt stort ph.d.-projekt fra Holbæk Sygehus, ifølge Fagbladet 3F.

Projektet viser desuden, at hver tiende dansker arbejder udendørs og udsættes for sollys en overvejende del af arbejdstiden.

Desværre er der ingen fokus på problemet, fortæller afdelingslæge på Arbejdsmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus Kasper Grandahl, der står bag projektet.

“Det her er et overset arbejdsmiljøproblem, og forskellige myndigheder og arbejdsgivere burde sætte fokus på det. Det er der et stort behov for, og lige nu er der absolut intet fokus på det,” siger Kasper Grandahl.

Han efterlyser derfor kampagner, der skal oplyse de mange danskere, der arbejder udendørs, om risiciene.

LÆS OGSÅ: På vej på ferie? Sådan behandler du solskoldning

Projektet identificerede de faggrupper, der har størst risiko for at få hudkræft. Syv erhverv ud af otte på listen er 3F-fag.

Det drejer sig om vejarbejdere, gartnere, taglæggere, brolæggere, bygge- og anlægsarbejdere, fiskere og skovarbejdere.
“Eftersom størstedelen af udendørs-arbejdere tilhører 3F-fag, er det også 3F'erne, der befinder sig i den største risikogruppe for at udvikle hudkræft,” siger Kasper Grandahl til Fagbladet 3F.

Solens UV-stråling er årsagen til langt de fleste tilfælde af hudkræft og forstadier hertil. Det anslås også, at personer med udendørsarbejde udsættes for mere end dobbelt så meget sollys som personer, hvis arbejde hovedsageligt foregår indendørs.

Ifølge Kasper Grandahl er der flere simple måder at reducere risikoen for at udvikle hudkræft. Udover solcreme foreslår han, at man bruger speciallavet arbejdstøj, som blokerer solens UV-stråler. Han mener også, at Arbejdstilsynet bør vejlede arbejdsgiverne om solbeskyttelse på jobbet.

Er risikoen for hudkræft noget du tænker over, når du befinder dig i solen?

Avisen.dk
Tags: