Dit fødeår afgør om du får influenza

Dit fødeår afgør om du får influenza

image title: 
Foto: akz/123rf.com
Måske findes svaret i videnskaben.
 
Ifølge Videnskab.dk har en gruppe biologer fra University of Arizona opdaget, at generationen du tilhører – sågar dit præcise fødeår – kan have en indflydelse på, hvor modtagelig du er over for forskellige sæsonvira.
 
Det viser sig nemlig, at den første virus, man rammes af som man, efterlader et permanent aftryk på dit immunsystem, som senere i dit liv beskytter dig mod vira af samme type. Til gengæld er du så mere sårbar over for andre typer vira.
 
Grunden til, at dette er vigtig viden er, at den såkaldte influenza A-type, som har størst pandemisk potentiale har forgrenet sig i to typer, type 1 og type 2.

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du penge på din flybillet
 
Michael Worobey, der er hovedforfatter bag studiet forklarer, at man fremover kan målrette sæsonvacciner til særlige aldersgrupper, eksempelvis på områder, hvor der er begrænsede medicinske ressourcer.
 
”Ved enhver type potentiel pandemisk virus kan vi nu sige: Det her er aldersgruppen, som, man kan forvente, vil blive ramt, og det her er aldersgruppen, som vil være beskyttet,” udtaler Worobey ifølge The Guardian.
 
Type 1 var typen, der var i omløb indtil 1968, hvorimod type 2 dominerede mellem 1968 og 1979. Siden har de begge været i cirkulation, men hvert år har én type domineret. De fleste mennesker bliver ramt af influenza, før de er fyldt fem år.
 
Er du ofte ramt af influenza?
 
BT 
Tags: 
Nøgleord: