Dit hjerte må ikke gå i stå om natten

Dit hjerte må ikke gå i stå om natten

image title: 
Asbjørn Clemmensen/Flickr.com
De mange hjertestartere rundt om i landet er noget at glæde sig over, men kun 2.802 af de i alt 12.091, der findes i Danmark, er til rådighed døgnet rundt.  Det gælder hjertestarter der er placeret i virksomheder eller i institutter der holder lukket om natten og i weekenderne.

Flere offentlige institutioner som regioner, kommuner og staten opsætter hjertestartere indendørs, og det er på trods af, at Sundhedsstyrelsen siden 2011 har anbefalet, at de opsættes udendørs.

LÆS OGSÅ: 29 indlagt efter mystisk massepsykose

Formanden for Dansk Råd for Genoplivning, Jens Flensted Lassen, glæder sig over antallet af hjertestartere i landet, men konstaterer at de bør være benyttelige i alle døgnets 24 timer:

”Det kan gøre en stor forskel. Vi ved, at hvert sekund tæller, i det øjeblik hjertet går i stå, og frem til at man får det i gang igen. Jo længere tid, der går, jo sværere bliver det at få genoplivet patienten, og jo større er risikoen for en hjerneskade,” siger han til Jyllands-Posten.

Over 3.500 danskere falder om af hjertestop årligt, og langt de fleste af tilfældene sker om aftenen eller i nattetimerne ifølge Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning.

Ifølge Odense Kommune har man hængt hjertestartere op indendørs, af frygt for hærværk på udstyret.

Har du oplevet, at en person i nød ikke kunne få adgang til en hjertestarter?

TV2