Du kan blive afhængig af ost

Du kan blive afhængig af ost

image title: 
Foto: lilyrochha/123rf.com
Flere artikler og undersøgelser viser tegn på, at nogle oste indeholder stoffer, der i kroppen udløser naturlige endorfiner. Det kan sammenlignes med, når vi er forelskede eller tager narkotika.

”Det er rigtigt, at modnede oste indeholder proteiner, der bliver nedbrudt gennem vores fordøjelse, så de trænger ind i hjernen og minder om de stoffer, der udløses, når vi er forelskede,” siger ernæringsekspert Per Brændgaard, der er uddannet cand. scient. i human ernæring fra Københavns Universitet.

Det er især fede oste som har en beroligende og afstressende virkning, siger ernæringseksperten.

”Lægger man det sammen med den forelskelseslignende tilstand, giver sådan en fed ostemad en rigtig dejlig følelse i kroppen. Og når hjernen er blevet vænnet til at få de her signalstoffer, som gør, at vi har det rart, så kan det være svært at undvære,” siger Per Brændgaard.

LÆS OGSÅ: Chokeret familie fandt skarp tegnestift i risengrød

Der er mere konkret tale om proteinet kasein, der findes naturligt i mælk, der skulle være skyld i ostens afhængighedsdannende effekt. Når ost produceres koncentreres indholdet af kasein fra mælken, fordi man dræner al væsken fra. Efterfølgende omdannes disse proteiner til opiatlignende stoffer kaldet ’casomorfiner’

Artiklen ’Casomorphin-7 isolated from Brie cheese’ i Journal of the Science of Food and Agriculture, 1999, beskriver i den forbindelse, hvordan polske forskere har påvist, at der er casomorfin i brie-ost, i mængder på 5-15 milligram pr. kg ost.

Er du afhængig af en fødevare?

Søndagsavisen 
Tags: