Du kan få kræft hvis du bruger ukrudtsfjerner

Du kan få kræft hvis du bruger ukrudtsfjerner

image title: 
Hans Slegers/123rf.com
Det hverdagskendte sprøjtemiddel mod ukrudt, Roundup, er blevet markedsført som et ukrudtsmiddel, der både er harmløst for mennesker samt natur. Nu fremhæves produktet, på trods af markedsføringen, som et højest muligt kræftfremkaldende produkt for mennesker.

Det er FN’s Verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftpanel, der har foretaget undersøgelsen og fremhæver, at det er aktivstoffet glysofat, der højner risikoen for kræft hos mennesker.

LÆS OGSÅ: Forsker: ”Viskelædere skal bandlyses fra klasseværelserne!”

Undersøgelsen bør give anledning til overvejelser om produktets udbredelse i Danmark, mener seniorforsker i kræft, gener og miljø Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse.

”Når et stof sandsynligvis er kræftfremkaldende, kommer det normalt på en liste hos Arbejdstilsynet, hvor der gælder særlige regler. Blandt andet beskyttelse for dem, der arbejder med det, og hvis der findes et tilsvarende stof, skal man bruge det i stedet. Så ud fra et forsigtighedsprincip vil jeg mene, at man kan overveje at forbyde det,” siger han til Politiken.

Ifølge Politiken er det første gang, at en så stor videnskabelig organisation som WHO er ude med riven efter aktivstoffet glysofat.
Virksomheden bag Roundup-produktet Monsanto kalder WHO’s konklusion for ”fupvidenskab.”

Er det fair at boykotte Roundup fra hylderne fordi det ”sandsynligvis” kan være kræftfremkaldende?

Berlingske 
Tags: 
Nøgleord: