En sund privatøkonomi er vejen til flere fornøjelser

En sund privatøkonomi er vejen til flere fornøjelser

Sponsoreret indhold

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Hvis du tit bliver nødt til at kun at drømme om den der gode middag, den lækre ferie eller købe et par andre sko end dem du helst vil have, fordi du ikke har råd. Så kan det være du skal prioritere anderledes, for at få råd til de små og store glæder i dit liv. Især hvis det står så slemt til, at du kun har råd til pasta med ketchup sidst på måneden.
 

Læg et budget, så er du godt på vej

Det første skridt mod en god og sund privatøkonomi, hvor der er plads til at spare penge op, er at lægge et budget. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort og der er faktisk en del flere poster du skal inkludere i dit budget end du måske lige tror. Derfor anbefaler vi at du bruger en skabelon første gang du kigger på at fastlægge dit budget. Finanstilsynet er nok en af de organisationer i Danmark, der har mest styr på alle de ting, der drejer sig om penge og økonomi. De har lavet sitet “Råd til Penge”, hvor du som privatperson kan finde råd og vejledning til din privatøkonomi. Desuden har Finanstilsynet ingen kommercielle interesser i foretagendet og operere fuldstændigt uvildigt. Derfor er det netop deres budget skabelon og guide, som vi anbefaler dig at bruge.
 

Vælg den type opsparing der giver mening for dig 

Når du har fået styr på dit budget, kan du begynde at spare penge op. Det nemmeste er helt klart at oprette en opsparingskonto hos din egen bank og lave en fast månedlig overførsel dertil. Denne form for opsparing fungere bedst til dine uforudsete udgifter og til det du gerne vil have råd til indenfor den nærmeste fremtid.

Problemet med sådanne opsparingskonti er bare, at du nærmest ikke tjener noget i rente, ved at have penge stående hos din egen bank. Så hvis hensigten med din opsparing er mere langsigtet og du ikke har brug for pengene her og nu, men først flere år ude i fremtiden, er det værd at kigge på investering i f.eks. aktier. Nu tænker du sikkert “Jamen, skal man ikke have mange penge til at investere på en gang, før det kan give mening?”  Jo, hvis du er fanget i en meget traditionel og konservativ tankegang, når det kommer til investering.

Heldigvis kan man sagtens investere i aktier selvom man ikke har 100.000 DKK stående til at kaste i projektet. Hvis du vurderer, at det ikke kan svare sig at investere mindre beløb i aktier pga. købskurtage, gebyrer mm. Så kan løsningen være at oprette en månedsopsparing hos Nordnet, hvor du, ligesom på en normal opsparingskonto, laver en fast overførsel hver måned (minimum 500 DKK).

Pengene du overfører bliver så kurtagefrit investeret i de investeringsforeninger og ETF’er, som du har valgt. Det er ikke risikofrit at investere i aktier, selvom du har gode chancer for at tjene på det. En god tommelfingerregel er derfor aldrig at investere for mere end du har råd til at miste. 

Det kan tage lang tid at spare penge op til f.eks. en bil, men nogle gange har vi behov for at investere i for sådanne dyre ting, inden at vi har fået sparet alle pengene op. Så kan det være nødvendigt at låne penge, men det kan hurtigt blive dyrt at have udestående lån. Sørg derfor altid for at undersøge dine vilkår grundigt, inden du låner penge. Du kan starte med at læse om sammenligning af lån, og hvordan du finder den billigste løsning.