Er danske politikere korrupte?

Er danske politikere korrupte?

image title: 
Foto: Sean Pavone/123rf
Berlingske lancerer i dag en database, der gør det muligt at følge med i økonomien bag folketingskandidaternes valgkampe.

487 politikere ud af 774 folketingskandidater, svarende til godt 60 procent, har indtil videre givet oplysninger til databasen om, hvem der betaler deres valgkamp, og med hvor meget de støtter. Indtil videre vidner oplysningerne om, at Venstre, Socialdemokraterne og de Konservative er de mest lukkede, mens Enhedslisten og de Radikale er de mest åbne.

De danske partistøtteregler kritiseres af både eksperter, Europarådet og blandt flere folketingspolitikere for ikke at leve op til kravet om åbenhed. Regeringen skrev øget åbenhed om partistøtte ind i regeringsgrundlaget, men det har endnu ikke mundet ud i en lovgivning på området.

LÆS OGSÅ: Test: Hvem skal du stemme på ved valget?

Også forskningschef fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er utilfreds med den manglende åbenhed:

”Vi får international kritik, og alle partier har erkendt, at vi har et kæmpe problem. Alligevel sker der ikke noget. Dybest set ved vi ikke noget om pengestrømmene i dansk politik,” siger han til Berlingske og uddyber:

”Hovedargumentet er, at åbenhed i sig selv er godt, ligesom ytringsfrihed eller demokrati i sig selv er godt. I et ordentligt demokrati skal offentligheden have mulighed for at se, om politikerne designer deres politik for at få kontant betaling, eller fordi de har fået kontant betaling”.

Han bakkes op af professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen, der mener, at det er uacceptabelt, at man i et demokrati ikke kender til pengestrømmen. Han mener ikke, at danske politikere er korrupte, men stiller alligevel et stort spørgsmålstegn ved den manglende åbenhed:

”Selvfølgelig kan en politiker blive påvirket, hvis vedkommende modtager en kæmpe donation fra et firma. Var dette foregået i et land i den tredje verden, havde vi netop spurgt: Hvordan kunne dette ske?,” siger han til Berlingske.

Hvad er din holdning til politikeres manglende åbenhed? Skal politikere tvinges til at være åbne?

Politiko
Tags: