Er du natteravn? Så kan du ikke gøre for det

Er du natteravn? Så kan du ikke gøre for det

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Vi kender næsten alle en person, der går i seng klokken tre om natten, fordi vedkommende bare ikke bliver træt på samme tid som os andre.
 
Det kan virke underligt, men der er faktisk en god forklaring på, at nogle mennesker er natteravne. Det skriver The Independent.
 
Ifølge avisen har vi alle et søvngen kaldet CRY1, som styrer vores indre ur, men cirka én ud af 75 har en mutation på det gen. Det betyder, at de personers naturlige døgnrytme er helt anderledes end ”normale” menneskers, og derfor bliver de trætte på andre tidspunkter.
 
LÆS OGSÅ: Forbrænd kalorier på denne frække måde
 
En gruppe forskere fra Rockefeller University i New York gennemførte for nyligt et eksperiment, der beviste netop den genetiske mutation.
 
I forsøget blev en gruppe mennesker sat sammen i en lejlighed i to uger uden ure eller andet, der kunne afsløre tiden, og her var resultaterne iøjnefaldende. De fleste havde en naturlig døgnrytme selv uden ure, men én person gik i seng langt senere end de andre.
 
Efterfølgende fandt forskerne ud af, at melatonin, et søvnfremkaldende stof, blev frigivet ved 21/22-tiden hos de fleste, mens den ene person, der gik meget senere i seng, først frigav stoffet ved 2/3-tiden om natten.
 
Den sene frigivelse af melatonin skyldtes altså en genetisk mutation, som også blev fundet hos forsøgspersonens familiemedlemmer. Derfor arbejder forskerne nu med en teori om, at den genetiske mutation er arvelig.
 
Er du en natteravn?
 
MX
Tags: