Er en biopejs og en astmatiker en god kombination?

Er en biopejs og en astmatiker en god kombination?

Astmatikere er sjældent begejstrede for dårlige indeklimaer. Traditionelle brændeovne og pejse er derfor ikke noget, som får astmatikere til klappe begejstrede i deres hænder, men hvordan forholder det mon sig med de moderne biopejse, som benytter sig af et andet slags brændstof. Det får du svaret på i denne artikel.

Rigtig mange danskere døjer desværre med astma, og mange astmatikere må give afkald på ting, som vi andre tager for givet. For eksempel er det de færreste astmatikere, der lister hen foran en hyggelig brændeovn for at få varmen. Noget, som os ikke-astmatikere ellers elsker.

Ligeledes er det nok også de færreste astmatikere, der vil beskrive lejrbålsstemning som en god og hyggelig ting. For dem vil ophold ved lejrbålet nemlig være forbundet med åndebesvær og voldsom hosten.

Åben ild er nemlig på mange måder en astmatikers kryptonit. Eller det er vel i højere grad røgen fra den åbne ild, som astmatikeren ikke kan fordrage, hvis vi skal være helt specifikke.

Det viser sig nemlig, at ilden i sig selv ikke nødvendigvis får en astmatiker til at hoste og pruste som os andre morgenen efter en tur i byen med lidt for mange øl og smøger. Hvis ilden for eksempel kommer fra en biopejs, der kører på bioethanol, føler en astmatiker sig nemlig ikke døden nær.

Afbrænding af bioethanol i en biopejs generer ikke astmatikere

Bioethanol er en klar og ren sprit, som hverken ryger, soder eller udsender giftige dampe, når denne forbrændes. Derfor er der stort set ingen gener forbundet med at tænde op i en biopejs – ej heller for astmatikere. 

Den rene afbrænding i en biopejs betyder derfor, at du som astmatiker sagtens kan sidde med snuden helt oppe i den åbne ild uden at risikere at få problemer med vejrtrækningen. Vi råder dig dog til at passe på øjenbrynene, hvis du kommer alt for tæt på, for selvom en biopejs ikke generer dig, er ilden jo stadigvæk helt ægte!

Lokalet skal være af en vis størrelse

Når vi hævder, at astmatikere uden problemer kan være i samme rum som en tændt biopejs, er det dog en sandhed med modifikationer. Der er nemlig en række forhold, der skal være på plads, hvis det ikke skal give antydningen af problemer.

Hvis biopejsen befinder sig i et meget lille rum, vil man godt kunne opleve, at indeklimaet påvirkes negativt, og at en astmatiker dermed vil belastes af biopejsen.

Heldigvis anbringer langt de fleste deres biopejs i stuen eller køkkenet, hvor der er masser plads og luft, og så burde der altså ikke være nogen problemer med vejrtrækning for astmatikere, når man tænder op for hyggen.
Tags: