"Er Lars Skyldig?": Nu kræver politikere ændringer

"Er Lars Skyldig?": Nu kræver politikere ændringer

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Når der er tale om alvorlige forbrydelser vil et flertal af politikerne på Christianborg fremover have, at politiets afhøringer lydoptages.

Det viser en rundringning til partiets retsordførere i forbindelse med TV2’s dokumentar ”Er Lars Skyldig?”

Dokumentaren omhandler teenagedatteren Julie, der anklager sin stedfar, Lars, for voldtægt, men trækker anklagen tilbage efter dommen.

”Når vi nu har teknologiske løsninger, som kan skåne både offer og styrke retssikkerheden for gerningsmand, så har jeg svært ved at se, hvorfor vi ikke skal tage det i brug,” udtaler Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen til TV 2.

Da Julie var 15 år gammel, gik hun til politiet med anmeldelsen af sin stedfar, og det er derfor hendes tre afhøringer ikke blev videooptaget, men de i alt syv timers afhøring blev heller ikke optaget med lyd, og det er netop afhøringen, som myndighederne har lænet sig op ad, da de har taget beslutningen om ikke at genoptage sagen. Politiet har nemlig skrevet i politirapporten, at Julies første forklaring var detaljeret.
 
Ifølge juraprofessor Eva Smith er de manglende lydoptagelser et stort problem, og hun mener, at man ved at lydoptage alle afhøringer i alle sager undgår, at der ikke går noget glemt i politiets rapporter.

”Så er det muligt at gå tilbage, hvis sigtede pludselig i retten siger: ”Det har jeg aldrig sagt. Det har politimanden fundet på.” Nu står man jo der og kan ikke vide, om politiet har misforstået noget, eller hvad der er foregået,” siger hun til TV 2.

LÆS OGSÅ: Mor myrder søn efter affære med bedstefar

Det er også risikoen for misforståelser, der har fået stedfarens forsvarsadvokat, Jan Schneider, til at efterspørge lydoptagelser.

”Det, der bliver skrevet ind i resumeet, er konklusionen. Men hele den spørgeproces, der har været op til det med de usikkerheder, der har været hos vidnet, bliver ikke skrevet ind i rapporten,” siger han og fortsætter:

”Når der så sidder en dommer et år efter og læse politirapporten igennem, ser det ud som om, at forklaringen er kommet lige ud af landevejen, hvorimod der måske er gået syv timers udspørgen forud for, at man skriver tre-fire siders rapport.”

Julie fortæller selv i dokumentaren, hvordan hun opdigtede historierne til politiet, og at hun ikke forstår, hvordan stedfaren kunne blive dømt i retten. 

”Jeg sad jo og sagde ”det kan jeg ikke huske”. Jeg tænkte, at så tror de ikke på det her. Det undrer mig virkelig, at de kan tro på noget, hvor man bare siger: ”Det kan jeg ikke huske,”” forklarer hun.

Hvis du ikke nåede at se TV 2-dokumentaren, kan du læse journalistens redegørelse af sagen HER

Skal politiet fremover lydoptage alle afhøringer?

TV 2 
Tags: 
Nøgleord: