Et barn kan godt have mere end to biologiske forældre

Et barn kan godt have mere end to biologiske forældre

image title: 
Kilde: Sylvain Robin/123rf
Det norske Bioteknologirådet ønsker at kopiere Storbritannien og gøre det lovligt, at børn kan blive født med dna-materiale fra tre forældre.

Man vil i samme ombæring tage stilling til æg-donation, rugemoderskab og mitokondriedonation, hvilket i sidste ende kan give børn hele fem forældre. Barnet vil have en cellekerne fra den genetiske mor, et æg med sunde mitokondrier, rugemor, sæd fra donor og en juridisk far.

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd, mener, at en norsk beslutning på området kan have afgørende indflydelse på dansk lovgivning. Han ser dog på sagen med skeptiske øjne:

”Det handler ikke om at være modstander af ny teknologi, men at man skal besinde sig, inden man siger ja. Vi skal passe på balancen og hverken være konservativt tilbageskuende eller blot åbne for ny teknologi af fascination”, siger Birkler til etik.dk

LÆS OGSÅ: 64 danskere har skiftet køn på et halvt år

Thomas Søbirk Petersen, professor i etik ved Roskilde Universitet, ser positivt på muligheden og henviser til, at kommercielt surrogatmoderskab alligevel foregår i udlandet, og at man derfor også bør åbne op for det herhjemme.

Hos Red Barnet er man anderledes negativt stemt over for ideerne om teknologisk sammensatte børn med flere forældre. Børnepsykolog hos Red Barnet, Kuno Sørensen, siger følgende til etik.dk:

”Det vil give et utroligt komplekst sammensat menneske, og derfor bør man undersøge, hvilken betydning det vil have, før man ændrer noget. Der ligger en konflikt mellem den sociale og biologiske arv, som har stor betydning for selvforståelsen, og hvis man har fem personer at forholde sig til, vil det være svært at finde de svar på, hvordan man er formet, som mange søger”.

Hvordan ser du på ideen om, at man kan skabe et barn gennem teknologi? Kan et barn have mere end to forældre?

Etik.dk

 
Tags: 
Nøgleord: