Etiketten lyver: Denne medicin er vanedannende

Etiketten lyver: Denne medicin er vanedannende

image title: 
Foto: Johan Larson/123rf.com
300.000 danskere bruger i dag pillen tramadol som smertestillende medicin, da det morfinlignende præparat indtil nu har været betragtet som meget lidt afhængighedsskabende. Den opfattelse sår flere læger nu tvivl om, skriver DR.

En af disse læger er Gitte Handberg, der er formand for det lægevidenskabelige selskab Dansk Smerteforum og overlæge på Odense Universitetshospital.

”Det er min kliniske erfaring, at tramadol på godt og ondt er som de andre morfinstoffer. Man skal være opmærksom på, at det også har de her unoder med både fysisk og eventuelt også psykisk tilvænning,” siger hun ifølge DR.
 
En ting er altså, at tramadol er lige så vanedannende som andet morfinlignende medicin, men det er ikke det eneste problem.
 
”Jeg møder desværre stadigvæk patienter, som ikke er klar over, at tramadol er et morfinlignende stof,” siger Gitte Handberg.
 
LÆS OGSÅ: Vil du tabe dig? Det skal du IKKE gøre
 
Tramadol sælges under forskellige navne som blandt andet Dolol, Nobligan og Mandolgin, og fælles for alle produkternes pakker er, at der står, at risikoen for afhængighed er lav eller meget lav. Det er dog langt fra sandheden, mener overlæge og smerteforsker Jette Højsted fra Rigshospitalets tværfaglige smertecenter.
 
”Når jeg læser, at afhængighed er en sjælden bivirkning ved tramadol, stemmer det ikke overens med min kliniske erfaring. Jeg har set patienter, som bliver voldsomt fysisk afhængige og har rigtig, rigtig svært ved at trappe ud. Og jeg har også patienter, der er psykisk afhængige af det, hvor medicinen helt tager magten fra dem,” siger Jette Højsted ifølge DR.
 
På baggrund af DR’s henvendelser har Medicin.dk, som er Danmarks førende medicinske opslagsværk, nu ændret produktbeskrivelsen af tramadol til ”risikoen for fysisk og psykisk afhængighed skal haves in mente”.
 
Lægemiddelstyrelsen vil derimod ikke ændre i deres produktbeskrivelse.
 
”Vi har foreløbigt ikke set nogen oplysninger, der gør det nødvendigt for os at ændre på de oplysninger, der er i produktresumeet,” siger overlæge Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen.
 
Hvad tænker du om Lægemiddelstyrelsens beslutning?

Dr.dk

 
Tags: 
Nøgleord: