EU vil forbyde studentervognskørsel

EU vil forbyde studentervognskørsel

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Hver juni måned fejrer studenter landet over deres afgangseksamen med den traditionsrige studentervognskørsel i veteranlastbil, men den tradition kan meget snart være fortid. Det skyldes en ny EU-regel, der foreskriver, at de klassiske veteranlastbiler, der ofte bruges til studenterkørsel, fremover skal have fartskrivere og udstyr til at tjekke, om chaufføren overholder køre-hviletidsreglerne.

Implementeringen af disse kan dog ikke betale sig økonomisk for lastbilsejerne, hvorfor det ikke længere vil være muligt for nybagte studenter at leje en veteranlastbil. Medlem af Europa-Parlamentet og Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, mener dog, at EU-reglen er skudt helt ved siden af:

”Jeg synes, det her er endnu et billede på, at EU regulerer i et omfang og på en måde, som er fuldstændig unødvendig. Selvfølgelig skal der være regler, der garanterer sikkerheden for godstransport på landeveje, men at de samme regler skal gælde for studenterkørsel, det er fuldstændig latterligt,” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

LÆS OGSÅ: Fremtidige politikere er uegnede

Indtil videre er ejerne af veteranlastbilerne sluppet uden om reglerne, men politiet har netop meddelt, at dette ikke længere er en mulighed. I flere svar til Folketinget har Justitsministeriet desuden fastslået, at reglerne på ingen måde kan omgås, men så må de ændres:

”EUs regler er jo ikke skrevet på Moses tavler og båret ned fra bjerget. Det er noget, der kan og bør udfordres, når det er så fjollet som tilfældet med veteranlastbilerne og studenterkørsel,” understreger Morten Messerschmidt.

Han har dog ikke tænkt sig blot at opfordre andre politikere til at gøre noget, men aktivt også selv bruge sin position i EU til at få reglen genovervejet:

”Det her er noget pjat, og derfor vil jeg tage det op med EU-Kommissionen for at se, om vi ikke kan få indført en undtagelse, som præciserer at formålet med reglerne er at forhindre lastbilchauffører bliver udmattede over lange distancer, når de fragter gods - ikke at forhindre unge mennesker i at fejre, de har fået en studenterhue.”

Hvad mener du om sagen? Giver EU-reglen mening i forhold til studenterkørsel?

Politiko.dk
Se debatter