FAKTA: Er Gambling en sport i Danmark?

FAKTA: Er Gambling en sport i Danmark?

Dette indhold er sponsoreret

I sportsverdenen har specielt én debat altid været oppe til diskussion. Hvornår kan man tillade sig at betragte noget som en sport? Hvornår er en aktivitet rent faktisk defineret som en sportsgren og hvad er det, der afgør om en aktivitet faktisk talt kan kategoriseres som en sport. F.eks. har der hersket diskussioner om, hvorvidt e-sport, skak og dart bør høre til under begrebet sport. I denne artikel kigger vi derfor på spørgsmålet omkring, hvorvidt kortspil og gambling kan betragtes som en sport. For kan man betragte pokerturneringer eller Dansk roulette som sport i Danmark eller er det bare en konkurrenceaktivitet. Vi kigger på de største sportsgrene og forsøger at give et svar på, hvornår noget er en sportsgren i Danmark. 

De største sportsgrene

Ifølge TV2 MidtVest, så viser tal for Danmarks Idrætsforbund og Gymastikforbund, at de traditionelle sportsgrene stadig er de mest populære. Pr. 1. januar 2018 var der lige knapt 339.000 aktive medlemmer i de danske fodboldklubber og dermed er boldsporten den største i Danmark. Fodbold forfølges skarpt af gymnastikforeningerne, der kan tælle over 303.000 medlemmer i deres fold, hviket er nok til at tage andenpladsen på listen over de største sportsgrene i Danmark. Tredjepladsen indtages af Dansk Svømmeunion, der har 228.000+ medlemmer registreret og fjerdepladsen er de danske fitnesscentre, der i følge de seneste medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund har ca. 159.000 medlemmer. Netop fitness har de seneste år også oplevet en stor medlemsfremgang, da det er en mere fleksibel form for træning end mange af holdsportene på listen.

Nej, gambling er ikke en sport

Til spørgsmålene om, hvorvidt gambling kan blive betragtet som en sport i Danmark er svaret et entydigt nej. Stort set ingen steder i verden betragter man gambling som en sport, og det er derfor heller ikke muligt, at dyrke aktiviteten i idrætsforeninger. Man kan argumentere for, at hvis skak er en sport, så er gambling det også, men lad det være usagt, hvorvidt man skal betragte gambling som sport. Der er i hvert fald ingen planer om at lave gambling til en sport, selvom der hvert år er store turneringer og mange penge på højkant i gamblingturneringer, ligesom tilfældet er med mange af de traditionelle sportsgrene. Det er dog overhovedet ikke på tegnebrættet at anse gambling for en sport lige foreløbig.

Nye sportsgrene tilføjet

Dansk idrætsforbund har som udgangspunkt altid en åben indstilling overfor nye sportsgrene, der kan tilføjes i forbundets portefølje. F.eks. er en af de nyeste tilføjelser i forbundet e-sport, der på det seneste har genereret mange medlemmer. Her mødes specielt børn og unge for at spille computer med og mod hinanden. Her er det ikke længere håndbolden, fodbolden eller badebukserne der bliver fundet frem, når der skal dyrkes sport, men istedet er de genstande skiftet ud med tastatur og mus, når der konkurreres på livet løs i computerspil som Fortnite, Counter-Strike og League of Legends. Her kan alle være med, uanset køn, alder og fysiske kvalifikationer.
 
Tags: