FAKTA: Sådan vælger du den rigtige a-kasse (og hvorfor det er vigtigt)

FAKTA: Sådan vælger du den rigtige a-kasse (og hvorfor det er vigtigt)

A-kassesystemet er et af de tilbud, der i den grad karakteriserer det danske velfærdssamfund og som får udlændinge til at spærre øjnene op, når vi fortæller, at i Danmark kan man være arbejdsløs i op til 2 år og få pengene af staten hver eneste måned imens. Og der er mange gode grunde til at være i en a-kasse. Den altovervejende årsag er naturligvis, at man derved er sikret økonomisk, hvis man pludselig mister sit job. Men ved du, hvad du derudover kan få for det månedlige kontingent, du betaler? Og er du sikker på, at du er i den rigtige a-kasse, der passer allerbedst til dig, din jobsituation og uddannelse?

Hvilken a-kasse skal du vælge?

Når du skal vælge a-kasse, er der én ting der ikke ændrer sig, uanset hvilken a-kasse du bliver medlem af. Og det er den forsikringsdækning, du kan få, hvis du mister dit job. Det er nemlig staten der udbetaler dine dagpenge, a-kasserne er blot administratorer. Der er med andre ord ikke én krone i forskel på de penge, du får udbetalt om, uanset om du vælger CA A-Kasse eller Ledernes A-Kasse.
 
Der hvor a-kasserne er forskellige fra hinanden er på følgende faktorer: Prisen for at være medlem, hvor tilfredse medlemmerne er og hvilke medlemsfordele, de tilbyder. Der er stor forskel på, hvor mange medlemsfordele a-kasserne har og hvor relevant indholdet er. Det månedlige kontingent kan varierer med over 150 kroner, alt efter hvilken a-kasse, du vælger. Men skal du have mest muligt ud af dit medlemskab, bør du ikke nødvendigvis vælge den billigste, hvis en anden har bedre medlemsfordele (det kan være relevante kurser du kan deltage i gratis ved ledighed og dermed kvalificere dig til dit næste job). Det er også essentielt at a-kassen har kompetente medarbejdere, der yder brugbar vejledning til dets medlemmer. Derfor bør du læse anmeldelser, så du kan vurdere, om den pågældende a-kasse giver god valuta for pengene.

Hvad er forskellen på dagpenge og kontanthjælp? – Den er stor!

Det er helt frivilligt, om man ønsker at være medlem af en A-kasse (de koster mellem 450-590 kr om måneden). Er du ikke i en a-kasse, kan du ved ledighed ikke modtage dagpenge men kan derimod kun søge om kontanthjælp, der udbetaler et væsentligt lavere beløb end dagpenge. Her stilles helt andre (og flere krav) til dig: du er tvunget til at tage enhver type job, kommunen finder til dig, og du kan ikke modtager kontanthjælp så længe du (eller din ægtefælde) ejer værdier for over 10.000 kr. Det er med andre ord en rigtig god forsikring med en a-kasse, så man ikke er tvunget til at sælge sin bil eller ejerlejlighed, hvis man pludseligt mister sit job.

Sådan er danskerne i a-kasser

I øjeblikket er 2.2 millioner danskere medlem af en a-kasse, fordelt over 24 forskellige. Der er særlig fremgang for de a-kasser, der profilerer sig mod højtuddannede. Herunder CA A-Kasse, Akademikernes og MA.
Størst fremgang ses dog hos Det Faglige Hus, der slår sig op på at være Danmarks billigste a-kasse med fagforening. Over de seneste 5 år har Det Faglige Hus kunne byde 45.000 nye medlemmer velkommen. Tilbagegangen er størst hos KRIFA og ASE.
Tags: