Far: Vi er alt for meget sammen med vores børn

Far: Vi er alt for meget sammen med vores børn

image title: 
Foto: Iuliia Sokolovska/123rf.com
Thomas Skovbo er 42 år og far til fem (både egne og sammenbragte). Han arbejder som viceskoleleder på en østjysk skole og er foruroliget over den måde, forældre er sammen med deres børn på. Ifølge ham er vi alt for meget sammen med vores børn.

”Det er i virkeligheden også en kommentar til mig selv. Vi vil for meget som forældre. Vi gør for meget med de børn. Vi er for meget med i det, vores børn laver. Jeg oplever forældre, der tager med til deres børns fodboldtræning og i en fuld time venter, så de kan køre børnene to kilometer hjem bagefter. Jeg ser et tydeligt mønster imellem børns usikkerhed, og det at de ikke har fået lov til at træde ud i verden alene,” siger han til BT.

”Forældre er i dag blevet så gode til at være forældre, at det ikke altid er til børnenes bedste. Vi glemmer helt at stille udfordringer. Jeg er selv begyndt være mere bevidst om, hvornår jeg skal trække en streg i sandet. Jeg gider ikke køre mine børn til fodbold, hvis de har en cykel. Også selv om det regner. Mit liv har også værdi, og jeg vil også noget,” forklarer han.

LÆS OGSÅ: Dansk reklame er for fræk til Facebook

I forbindelse med sit arbejde oplever Thomas Skovbo også, hvordan alle omkring ham gør det så godt, de kan, men at det ikke altid er for børnenes bedste. Han møder elever i niende klasse, som bliver overraskede over, at man bliver overraskede over at skulle møde til tiden på fritidsjobs, og han bliver ringet op af forældre, som stiller spørgsmålstegn ved, at deres børn har fået minus tre for en for sent afleveret opgave.

”De forældre, jeg får i røret, synes, at det er synd for deres teenager. Jeg synes, man skal yde lidt modstand over for sine børn. Ellers bliver de slatne og bliver ikke vant til, at der bliver stillet krav. Vi lever i et samfund, hvor der vil blive krævet meget af de her generationer, når de kommer ud på arbejdsmarkedet. Jeg kan godt være lidt bekymret for, om de er rustet til at tackle det,” siger han og foreslår, at forældre skal stille sig selv spørgsmålet: Hvad skal mit barn kunne og hvad er målet med min opdragelse?

”I sidste ende bliver vi lidt skuffede, hvis de ikke kan stå på egne ben. Men når vi har båret dem rundt, er det svært for dem at vide, hvordan man tænder en opvaskemaskine eller hænger noget op på væggen. Forældre skal tænke over, om de er rollemodeller for deres børn, eller om de er tilskuere til deres børns liv. Hvad er det, børnene skal spejle sig i, når vi står ude på sidelinjen og glor på dem? Er det sådan at være voksen? Men vi står der, fordi alle de andre også står der.”

Hvad mener du om Thomas Skovbos udsagn? Er forældre for gode ved deres børn?

BT
 
Tags: