Fartbøde kan koste udlændinge statsborgerskab

Fartbøde kan koste udlændinge statsborgerskab

image title: 
Foto: Hayati Kayhan/123rf.com
Den danske lov forudsætter at, hvis man får en fartbøde på over 3.000 danske kroner, vil man få karantæne mod at blive dansk statsborger de næste fire og et halvt år.
 
Denne lov har 20-årige Razia Safi stiftet tæt bekendtskab med, da hun i sommeren 2015 kørte for hurtigt på motorvejen, hvor hastighedsgrænsen var sat ned fra 110 til 80 kilometer i timen. Det havde Razia Safi ikke opdaget, hvilket resulterede i at hun kørte 100 kilometer i timen.
 
I dag har fartbøden medført konsekvensen af, at hendes ansøgning om dansk statsborgerskab er blevet afvist.
 
Da Razia Safi fyldte 18 år udløb hendes fremmedpas, som hun fik, da hun som femårig flygtede fra Afghanistan til Danmark. Derfor besluttede hun sig for at søge dansk statsborgerskab.
 
Hun bestod indfødsretsprøven, sendte ansøgningspapirerne afsted, og troede hendes sag så god ud. Et år efter hendes ansøgning var sendt afsted, modtog de i integrationsministeriet Razia Safis færdselsbøde, og hendes ansøgning blev afvist. Den var ellers nået til førstebehandlingen på daværende tidspunkt.
 
LÆS OGSÅ: Skal de kristne helligdage afskaffes?

”Jeg synes ikke, at det har noget at gøre med, om man er dansk, at man har fået en fartbøde. Jeg er vokset op her, jeg går i skole her, og jeg føler mig dansk,” siger Razia Safi til Information, der uddyber, at hun fik et chok, da hun opdagede, at det betød at hun ikke kunne søge dansk statsborgerskab.
 
Razia Safi understreger, at hun selvfølgelig skal have en fartbøde, når hun har kørt for hurtigt, men føler, at hun har modtaget en dobbeltstraf for sin fejl.
 
”Det med at få en fartbøde er meget almindeligt, når man har et kørekort. Selv en ’normal’ dansker kan få det. Jeg tror ikke, at nogen kører for hurtigt med vilje,” siger Razia Safi til Information.
 
Lige nu ved ved Razia Safi ikke, hvad der skal ske, da hun ikke længere har et pas. Hun håber på måske at få et fremmedpas igen.
 
”Jeg har boet her i næsten 16 år, og så skal en fartbøde gøre, at jeg ikke kan få statsborgerskab. Det kaster et dårligt lys over danske regler, synes jeg.”

Er det rimeligt, at Razia ikke har rettighed til at blive dansk statsborger de næste 4,5 år? 

Information
Tags: 
Nøgleord: