Fiktive kvinder lokker mænd på danske datingsider

Fiktive kvinder lokker mænd på danske datingsider

image title: 
Foto: racorn/123rf.com
”Dit job er at yde kundepleje og svare hurtigt.”
 
Sådan står det blandt andet i firmaet DataEntrys jobopslag på Jobindex. Det lyder umiddelbart harmløst, men får du jobbet, bliver du ansat som en fiktiv kvinde.
Du skal nemlig sørge for at holde mændene interesserede i den fiktive kvinde, de skriver med, og derved sikre, at de bliver ved med at betale for datingtjenesten.
 
Men da mændene tror, at de skriver med kvinder, der er betalende brugere ligesom dem selv, vurderes det som en klar overtrædelse af markedsføringsloven, mener jurist for Forbrugerrådet Tænk, Jakob Steenstrup:
 
”Medmindre brugerne er tydeligt oplyst om, at disse chatoperatører er en del af tjenesten, vil jeg anse konceptet som en direkte opskrift på grove overtrædelser af markedsføringsloven, grænsende til bedrageri.”.
 
NetAvisen har fået adgang til dokumenter, hvor den fiktive kvinde beskrives som en ”player”, og der står ordret, at ”som chatoperatør er du en digital skuespiller som spiller rollen som player”.
 
Der bliver desuden beskrevet en del strategier, som playeren skal forholde sig til for at vedholde ”kundens” interesse. En af de bedste strategier er billeder, du kan sende af din fiktive player.
 
Deruover står det klart, at den ansatte player skal gøre sit bedste for at holde liv i den håbefulde mands drøm om en kvinde, han aldrig får.
 
”Vores kunder køber en fantasi, den fantasi går ofte ud på at score denne dame han chatter med, du er den perfekte kvinde for ham han vil før eller senere nok gerne mødes med dig, det vil komme på tale i 7/10 samtaler, det er dit job at have verdens bedste undskyldninger, men ikke dumme undskyldninger,” står der i et af dokumenterne.
 
Ifølge lektor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, har man ikke før set lignende sager i Danmark. Hun hæfter sig ved de økonomiske tab, der kan være, når manden bliver ført bag lyset.
 
”Vi har ikke haft nogen lignende sager. Men hvis man tror, man sidder og chatter med en kvinde, og så det viser sig at være en mand, så har man jo tabt penge af den grund, og andre har vundet penge,” siger hun.
 
Er det ok at føre brugere bag lyset på den måde?
 
DR