Flere vælger singlelivet

Flere vælger singlelivet

image title: 
Foto: magiceyes/123rf.com
Det kan godt være, at du føler, du skal tale for din sag, når du sidder til en familiemiddag, og skal forklare, hvorfor du har valgt at bo alene. Men faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at antallet af danskere der bor alene, aldrig har været højere.1,6 millioner voksne danskere bor nemlig alene. Det svarer til 37 procent af samtlige voksne i hele Danmark.

Ifølge Rikke Lund, der er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, viser forskningen, at det fra et sundhedsmæssigt perspektiv stadig lader til, at der er flere fordele ved at bo sammen med andre end ved at bo alene. Hun mener dog ikke, at man dermed skal sige til folk, at de skal stoppe med at bo alene, da det tilsyneladende er noget, folk gerne vil. Derimod mener hun, at der kan være fordele ved at indrette samfundet efter denne stigende tendens:

”Jeg er 100 procent sikker på, at for de fleste af dem, der selv vælger at bo alene, er der formentlig udmærkede fordele ved at gøre det. Det man kunne være mest bekymret for, er vel at man bor alene og ikke kommer nogen steder, og ikke ser andre mennesker, og at man bliver socialt isoleret. Det er det, vi ser som en risiko hos især meget gamle mennesker. Så jeg synes da, at vi som samfund skal overveje, at det nu er en tendens, at det er der rigtig mange, der gør. Hvad gør vi så, for at sociale fællesskaber alligevel kan opstå?” fortæller hun til SOL.dk.

LÆS OGSÅ: Tusinder kan få nedsat licensen. Kan du?

Tidligere forskning tyder på, at især mænd kan have sværere ved at bo alene end kvinder. Ifølge Rikke Lund kan dette skyldes, at mænd er mere afhængige af få personer i deres liv, hvor de fleste ofte nævner deres ægtefælle, som den vigtigste person. Når de så ikke har sådan én, og de måske ikke længere er på arbejdsmarkedet, så er de meget sårbare, hvor kvinder typisk er bedre til at have et bredere netværk og trække på flere mennesker.

Men Rikke Lund mener derfor, at man skal finde ud af, hvordan dem, der er sårbare og enlige stadig kan opnå det gode ved at bo sammen med nogen, uden at bo sammen med  nogen.

Hvad synes du, er det bedste ved at bo sammen med nogen?
Tags: 
Se debatter