Flygtninge afviser formue: Vil hellere være i DK

Flygtninge afviser formue: Vil hellere være i DK

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Et politisk flertal i Folketinget, har udtrykt, at alt for få flygtninge vender tilbage til deres hjemland, selvom staten tilbyder en flybillet, samt en større pose penge. I 2015 var der kun 152 personer, der frivilligt valgte at forlade Danmark og vende tilbage til deres hjemland.
 
Denne ordning blev indført tilbage i 1994, hvor engangsbeløbet per voksen flygtning lå på 15.840 kroner. Siden er ordningen blevet revideret flere gange, og i dag ligger beløbet på 131.242 kroner.
 
Men for flygtningene, der er bosat i Danmark, handler det ikke kun om penge. Familien Dajic flygtede fra Bosnien i 1992 og føler sig nu knyttet til Danmark.
 
”Vi har efterhånden rigtig stor tilknytning til Danmark. Vi har valgt at etablere vores liv, vores familie her i Danmark,” siger Mirzet Dajic, der er kemiingeniør i Novo Nordisk.
 
Sådan er der tilsyneladende mange flygtninge, der har det. Af de cirka 20.000 bosniere, der kom til Danmark i 90’erne, er det kun omkring en tiendedel, der er vendt hjem igen.
 
For Mirzet Dajic frister pengesummen ikke, da den ikke opvejer deres veletablerede liv i Danmark.
 
”Næh. Nej. Jeg vil slet ikke tale om den økonomiske gulerod, hvis jeg kan sige det på den måde. For vores liv er så etableret her i Danmark, at den gulerod slet ikke tæller,” siger Mirzet Dajic.

 
LÆS OGSÅ: Heftig debat: Hvor langt må pædagoger gå?

Med de seneste flygtningestrømme fra Syrien, og den stadige krig, der hærger, er det tvivlsomt, hvor mange syrere der vil vende tilbage, mener Ninna Nyberg Sørensen, der er seniorforsker hos DIIS.
 
”Når børnene er faldet til et sted og har slået sig ned der og har fået kæreste og familier og børn, så er det jo svært at forlade det. Så det handler meget om, hvor lange konflikterne er,” siger Ninna Nyberg Sørensen.
 
Venstre vil presse på for at få flere flygtninge til at rejse hjem med pengesummen i lommen.
 
”Vi har traditionelt haft held med at gøre det og haft succes med det. Og jeg synes også det vil være til gavn for deres hjemlande, at de kommer hjem og hjælper med at bygge landene op,” mener Venstres fungerende politisk ordfører, Louise Schack Elholm.
 
Udover gevinsten på 131.242 kroner gælder der også specielle regler for flygtninge over 55 år. De får nemlig en livslang udbetaling på 3.600 kroner om måneder resten af livet, hvis de tager tilbage til deres hjemland.
 
Er det i orden, at staten tilbyder flygtninge penge for at forlade Danmark?

TV2
Tags: