Flygtninge dropper at lære dansk

Flygtninge dropper at lære dansk

image title: 
Foto: Adam Raoof/flickr
Ifølge Rigsrevisionen havde ”43 procent af de nyankomne flygtninge og familiesammenførte ikke bestået en prøve i dansk inden for de tre år, som danskuddannelsen var berammet til”. Det til trods for, at alle udlændinge bliver tilbudt mindst 15 timers danskundervisning om ugen på en sprogskole.

SF’s integrationsordfører, Karina Lorentzen, skriver:

”Hold da op, det er ringe. Det er jo grundlæggende for at kunne være borger i Danmark”.

En opgørelse fra Ankestyrelsen viser, at 53.784 kursister blev væk fra mere end hver tredje undervisningstime i 2013. Fraværsprocenten blandt udlændinge på dagpenge og kontanthjælp er på henholdsvis 39 procent og 36 procent. Den høje fraværsprocent skyldes i nogen grad manglende motivation. Det mener formanden for De Danske Sprogcentre, Poul Neergaard:

”Vi er blot et tilbud, og mange prioriterer arbejdet først. Det samme gælder for dagpengemodtagere, hvor kommuner prioriterer at få dem i aktivering i stedet for, at de passer deres undervisning,” siger han til metroexpress.

LÆS OGSÅ: 72-årig: Flygtninge stjæler boligerne

Integrationsforsker Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet henviser også til motivation som en vigtig faktor:

”Enten er sprogskolerne for dårlige, eller også er problemet hos de studerende. Der er ingen tvivl om, at nogle flygtninge ikke magter at lære sprog, og at andre er analfabeter. Man skal skabe motivation for at få dem til at møde op”.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, kræver, at en kommende regering stopper for udbetalingen af sociale ydelser, hvis man bliver væk fra danskundervisningen.

Hos Venstre forklarer retsordfører Karsten Lauritzen, at man ønsker at belønne udlændinge, der lærer dansk. Således vil man give en økonomisk bonus til udlændinge, der har bestået danskuddannelsen.

Har man som udlænding pligt til at følge undervisningen og lære dansk?

TV2 Nyhederne
Tags: 
Nøgleord: