Flygtninge er bedre iværksættere end danskere

Flygtninge er bedre iværksættere end danskere

image title: 
Foto: Vasilis Ververidis/123rf.com
Ifølge tal fra Danmarks Statistik, som Dansk Arbejdsgiverforening har analyseret, er der større chance for, at en beskæftiget flygtning er iværksætter end en beskæftiget dansker. 11 procent af flygtninge i job er selvstændige, mens tallet for danskerne er 6 procent.
 
”Denne gruppe har et meget stærkt iværksættergen. De er mere risikovillige end danskerne, og de vil meget gerne arbejde selvstændigt. Og så knokler de gerne 70 timer om ugen for det,” siger en integrationskonsulent hos konsulentselskabet Sisyfos Hans Lassen til DA's magasin Agenda.
 
Langt størstedelen af flygtningene iværksætter ved at starte selskaber såsom pizzeriaer, restauranter, kiosker og lignende, mens cirka en femtedel bliver frisører.
 
Mushin Türkyilmaz, der er iværksætterkonsulent hos Vejle Kommune, mener, at flygtninge i højre grad har iværksætterkulturen med hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Forældre vrede over "transkønnet-dag" i skolen

”Danskere er opdraget i en lønmodtagerkultur, og i en lønmodtagerkultur er tryghed og stabilitet vigtige elementer. Derfor er danskere ofte mindre risikovillige end mange flygtninge,” siger han.
 
Professor i iværksætteri, Michael S. Dahl, siger dog til Agenda, at der kan være mange forklaringer på, hvorfor andelen af iværksættere er højere hos flygtningene end danskerne.
 
”Når en gruppe har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, så kan den bedste vej ud af arbejdsløsheden nogle gange være gennem iværksætteri. Det gælder for mange nyuddannede, og det gælder med stor sandsynlighed også for flygtninge,” siger professoren til Agenda.
 
Han mener også, at informationen burde bruges til at få flygtninge i arbejde.
 
”Vi skal bruge iværksættervejen til at få flere flygtninge i arbejde. Helt lavpraktisk skal vi hurtigt have oversat reglerne om og informationen om hvordan, man starter en virksomhed.”
 
Hvad tror du er baggrunden for den stigende udvikling inden for iværksætteri?
 

TV2
Tags: