Folkekirken har kæmpe formue

Folkekirken har kæmpe formue

image title: 
Hans Erik Kratholm Rasmussen/123rf.com
Hele 452 millioner danske kroner lyder overskuddet på fra 2014, som må siges at være en imponerende flot fremgang, hvis hovedsaglige indkomst er medlemmernes skattebidrag.

Normalt ville en organisation med så flot en fremgang blive hyldet, men da folkekirken ikke er en kommerciel virksomhed, mener forsker, Per Nikolaj Bukh, økonomiprofessor på Aalborg Universitet, at det er økonomisk uhensigtsmæssigt.

”For det første har vi jo den grundholdning, at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Der er desuden en tendens til, at man bliver mindre påholdende og mindre effektiv, hvis man har for mange penge stående på kontoen,” siger han til Kristeligt Dagblad, og fortsætter.

”Groft sagt kan man sige, at tæppet i våbenhuset bliver udskiftet lidt for hurtigt. Endelig betyder det politiske ønske om, at det samlede skattetryk ikke må stige, at hvis kirken ikke er påholdende, så må andre være det.”

LÆS OGSÅ: Finn fik leveren for sent: Blev kun et år

Økonomiprofessoren mener dog, at det kan være positivt at spare op til større anlægsprojekter, men at folkekirken, ligesom andre offentlige instanser, skal bidrage til vedligeholdelsen af legitimiteten i den danske befolkning.

”Vi ved, at der ikke nødvendigvis skal så meget til, for at folk melder sig ud af kirken. Og hvis stadig flere sidder med fornemmelsen af, at de penge, man betaler i kirkeskat, bare bidrager til en kapitalophobning i kirken, så har folkekirken et problem,” siger han.

Enig med Per Bukh, er specialkonsulenten i Kirkeministeriets økonomikontor, Jacob Øllgaard-Nikolajsen, som også kalder de mange millioner af ubrugte kroner for uhensigtsmæssigt.

”Det er noget, vi holder øje med, og vi kan opfordre folkekirken til at være påholdende. Men som lovgivningen er i dag, kan vi ikke direkte gribe ind og fastlægge kirkeskatten fra centralt hold,” siger Jacob Øllgaard-Nikolajsen til Berlingske.

Hvad er din holdning til kirkeskat?

Berlingske 
Tags: 
Nøgleord: