Folkeskoler bankerot: Private overtager ansvaret

Folkeskoler bankerot: Private overtager ansvaret

image title: 
Foto: dolgachov/123rf.com
Siden 2012 er elevtallet i privat- og friskoler steget fra 14,9 procent til 16,4 procent sidste år. I samme periode er elevtallet i folkeskolerne faldet med to procent.

Omkring en sjettedel af alle danske skoleelever går nu i privat- eller friskole.

Det viser tal for Danmarks Statistik.

Det er dog ikke en ny tendens, da den allerede startede i 1960’erne, forklarer Niels Egelund, der er professor ved Danmarks pædagogiske Universitet.

”Men tendensen er taget voldsomt til gennem de senere år,” siger han.

LÆS OGSÅ: 21 årig lever som voksenbaby

Udviklingen synes at skyldes, at flere folkeskoler de seneste år, har været nødsaget til at dreje nøglen om. Forældrene har derfor erstattet de nedlagte folkeskoler med friskoler.

”I landområderne sker der i øjeblikket en affolkning, der betyder, at kommunerne af økonomiske grunde er nødt til at lukke små skoler, og så vælger forældrene at oprette friskoler i stedet for,” siger Niels Egelund og tilføjer:

”Hver gang der lukker to folkeskoler, så opstår en ny friskole.”

Ser man på antallet af folkeskoler, er der blevet 14,2 procent færre siden 2010. Hvor der i samme periode er sket en stigning inden for privat- og friskoler med over ni procent, viser tallene fra Undervisningsministeriet.

Det er ifølge Niels Egelund ikke kun på landet, men også de større byer, hvor flere børn går i privat- og friskole.

”Her ønsker forældrene et bestemt skoletilbud til deres børn, hvad enten det er en muslimsk eller katolsk skole eller en Rudolf Steiner-skole.”

Han er i den forbindelse ikke i tvivl om, at endnu flere børn i fremtiden vil benytte sig af privat- og friskoler.

”De fleste skoler (privat- og friskoler red.) har lange ventelister, og en del af skolerne udvider, mens andre opstår. Og det vil sige, at der bliver færre børn i folkeskolen og flere børn i friskolerne,” siger han.

Hvilken slags skole har du gået i?

DR 
Tags: 
Nøgleord: