Forældre bremser børns pubertet

Forældre bremser børns pubertet

image title: 
Foto: Pixabay
At det hele gik alt for stærkt, gjorde, at Jette insisterede på at få lægen til at henvise hendes 10-årige datter til sygehuset. Datteren havde lige fået sin menstruation, og havde forinden både udviklet bryster og fået kønsbehåring. Den tidlige pubertet havde påvirket datteren psykisk, hvilket lå til grund for, at sygehuset valgte at standse hendes menstruation ved hjælp af behandling.

”Mentalt var hun ikke moden nok til at gå i puberteten, så vi mente, at det var bedst at få den sat på pause,” forklarer Jette til Kristeligt Dagblad.

I dag oplever flere af landets sygehuse et stigende antal henvisninger fra forældre, der ligesom Jette, vil have deres børns tidlige pubertet undersøgt og sat på pause.

På en kort årrække er udviklingen på Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion gået fra færre end 40 henvisninger årligt før 2005 og under 100 årligt før 2010 til nu mere end 200 om året. Heraf er der primært tale om piger mellem syv og otte år, fortæller Anders Juul, der er professor og chef for Klinik for Vækst og Reproduktion.

LÆS OGSÅ: Derfor går du I søvne

Ifølge ham er udviklingen et udtryk for, at flere piger går i puberteten tidligere. En undersøgelse fra 2005 viste, at københavnske piger i gennemsnit fik bryster som 10-årige, hvilket var et år tidligere end for 15 år siden. Anders Juul forventer, at gennemsnitsalderen siden er stabiliseret eller faldet yderligere, som man ser i blandt andet USA.

Derudover skyldes det stigende antal henvendelser også, at mange forældre ønsker at normalisere deres børns udvikling, indtil børnene bliver ældre. Han henviser blandt andet til, at børn ikke vokser meget i højden efter pubertetens start. Derudover fylder psykiske og sociale udfordringer også meget, er hans erfaring.

Hvad mener du om udviklingen? Forstår du, at forældre vil have deres børns tidlige pubertet bremset?

Kristeligt Dagblad
 
Tags: 
Nøgleord: