Forældre raser: Skole vil droppe ’jul’ i julefrokost

Forældre raser: Skole vil droppe ’jul’ i julefrokost

image title: 
Foto: dolgachov/123rf.com
Ifølge norske Dagbladet startede konflikten allerede på et møde i september.

Her fik forældrene til børn på den norske Ekholt Skole besked fra skolens rektor om, at man helst så, at forældrene inviterede til ’decemberfrokost’ eller ’vinterfrokost’ i stedet for en julefrokost.

Skolens rektor, Line Lofstad Andersen, var nemlig bekymret for, at ordet ’jul’ kunne afskrække børn, som ikke fejrer jul, fra at deltage i arrangementet.

Men forældrene tog ikke pænt imod argumentet. I stedet opfattede de det som en form for forbud mod julen, og nogle af dem har endda henvendt sig til lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet i Rygge for at blive bakket op.

”Vældig mange forældre har taget kontakt. Fejring af julen er en tradition med dybe rødder i det norske samfund, og i den norske skole. Nogle ting bør man slet og ret ikke rokke ved,” udtaler Michael Torp fra partiet til Dagbladet.no.

LÆS OGSÅ: Flyselskab forbyder børn ombord

Nu har sagen skabt så meget røre i byen, at historien har spredt sig fra lokalmedierne til de større landsdækkende medier, og det har fået den norske folketingsrepræsentant fra Fremskrittspartiet til til tasterne:

”På min gamle barndomsskole Ekholt i Rygge skal man ikke længere have lov at bruge ord som jul og påske. For man kan støde nogen... tragisk,” skriver han på det sociale medie Twitter.

Skolens rektor Line Lofstad Andersen mener dog, at der er tale om en misforståelse, og forklarer, at  man fra skolens side aldrig har ment det som et juleforbud.

”Hvis de har opfattet det sådan, at vi ikke skal fejre jul mere på Ekholt Skole, og at vi skal slutte med at bruge det ord, så forstår jeg det vældig godt. Så ville jeg også selv have reageret. Vi fra skolen synes, julen er virkelig flot, og vi vil selvsagt fremme norske juletraditioner og værdier,” siger hun til det norske blad Vårt Land.

Hun forklare, at man blot opfordrede til at kalde julefrokosten noget andet, for at alle kunne deltage, også selvom man måske ikke selv fejrede jul derhjemme.

Hun nægter desuden påstanden om, at skolen modarbejder norske traditioner og nævner, at skolen blandt andet afholder både julegudstjenester, Santa Luciaoptog og dans om juletræet.

Forstår du forældrenes vrede?

B.T.
Tags: